img
img
img
img
img
img
img

Forsiden   |   Firmabilskatt 2021/2022   |   Bilgodtgjørelse   |   Reiser innenlands   |   Reiser utenlands   |   Nybilpriser          

bilde
Koenigsegg ser stygt ut
Den norske hovedaksjonæren i Koenigsegg Automotive AB, Bård Eker, sier til den svenske avisen DI Weekend at han ikke aner hvor stor prosent av totalen aksjeposten hans utgjør. ”Jeg bryr meg ikke om det. Et sted mellom 46,5 og 91,2, det er et bevegelig siffer”, uttaler Eker.

Og det kan vel så være, når man ser i hvilken takt superbilutvikleren har tydd til emisjoner for å fortsatt kunne la hjulene rulle. DI Weekend har foretatt et historisk tilbakeblikk på virksomheten, og bildet fram til i dag virker ikke utpreget tillitsvekkende. Vi nevner noen historiske punkter:

1993: Det første utkastet til bilen vises, sammen med en logo som skal være Christian von Koenigsegg familieskjold med aner til korsfarertiden, men som er utformet av en kjent designer.

2000: Den første prototypen blir omsider bygget.

2001: I årsregnskapet for 2000 noterer Christian von Koenigsegg og styret i mai at en nyemisjon på 8 millioner SEK har blitt gjennomført og at det ”anses å være tilstrekkelig til å finansiere produksjonsstart og nødvendige markedsføringsinnsatser”. 

2002: Første bil til kunde ble vist på Geneve-salongen 7 – 17. mars. Salget ble markert med champagnesprut og presseoppbud i Geneve, deretter skulle kjøperen, luksusbilforhandleren Svante Andersson, få bilen opp til sin forretning i Tråvad i Vest-Sverige der han hadde invitert kunder til å beskue vidunderet.

Men bilen kom ikke, og Andersson utsatte forestillingen til 10. mai. I mellomtiden prøvde han å oppnå kontakt med Koenigsegg for å få levert bilen, uten å få svar. Andersson måtte igjen avlyse forestillingen, og henvendte seg til tingretten for å innkreve bilen som han i følge avtalen skulle få til spesialpris, 1,3 millioner SEK.

Dette nektet Christian von Koenigsegg gjennom sin advokat i San Sebastian, som håndskrev en erklæring om at bilen ikke var betalt, at prisen på den nå var 4 millioner SEK, og at Koenigsegg måtte ha en bil til kollisjonstest. Tingretten kom fram til at bilen var betalt ihht. avtale, og to fogder ble sendt ut for å hende den. De fant den i deler, og nøyde seg derfor med å ta med seg bilens nøkler og alarm. Von Koenigsegg lot saken fortsette gjennom flere rettsinstanser, men gikk til slutt med på forlik.

Andersson fikk pengene tilbake, mens bilen fortsatt eies av fabrikken. Til dags dato har den ikke blitt vist Bilprovningen og derfor heller ikke blitt registrert. I følge Vägverkets bilregister finnes det kun denne Koenigseggen og en til i Sverige. Den andre er kjøpt på kreditt av deres tidligere designingeniør, og heller ikke den har skilter.

Samme år, i august 2002, tilføres Koenigsegg ytterligere 7 millioner SEK gjennom nyemisjon, og de fastslår igjen at pengene skal holde for ”å fullføre superbilen Koenigsegg og kjøpe inn materiale for fem biler. Ti salgskontrakter er tegnet”.

2003: Koenigsegg-fabrikken ved Ängelholm brant i februar. I årsregnskapet for 2002 som legges frem i april nevnes det ikke lenger hvor mange biler de innkjøpte materialene skal strekke til. Opplysninger om antall solgte biler i 2002 utelates. Men det opplyses at salgspunkter er opprettet i Dubai, Libanon, Sveits, Italia, Tyskland og Storbritannia. Og selv om brannen nettopp har funnet sted rapporterer Koenigsegg at ”produksjonen er gjenopptatt og beregnes å gå for fullt fra august”.

Styreformann Kjell Nilsson, som også var adm. dir. i dekk- og gummifabrikken Trelleborg, forlot Koenigsegg etter to år den sommeren som følge av å ha havnet på kollisjonskurs med Christian von Koenigsegg: ”En produksjonsbedrift må levere. Egguret tikker”, sa Nilsson. Tre andre styremedlemmer slo følge med Nilsson ut døra, men bedyret at dette ikke hadde noe med brannen å gjøre – Koenigsegg tjente både penger på den og kom inn i nye lokaler. ”I mine to år tok vi inn rundt 25 millioner kroner i selskapet gjennom ulike nyemisjoner, men disse var ikke brukt da jeg forlot selskapet. Jeg synes vi forvaltet pengene bra i min tid, da jeg begynte var Koenigsegg et utviklingsprosjekt og vi greide å få en bil sertifisert. Den er et stykke bilhistorie, men om man kan tjene penger på den er en annen historie”, sier Nilsson.

2004: I årsrapporten i april lover Koenigsegg at de fra og med 2. halvår skal opp i full produksjonskapasitet på rundt 24 biler årlig. De har nå også forhandlere i USA, Norge, Sør-Korea, Australia, Japan og Taiwan, rapporterer von Koenigsegg og styret. De 10 salgskontraktene nevnes ikke mer, men selskapet hevder at ordreinngangen har vært meget god, og for første gang nevnes salgstall: 4 biler i 2003. Det oppgis også en kraftig omsetningsøkning, fra 6,4 til 13,1 millioner SEK – men i tilleggsopplysningene fremkommer det at 8 av disse millionene stammer fra den første forsikringsutbetalingen etter brannen, så i realiteten gikk omsetningen ned.

Norwegian Trade Group v/ Jørn Roar Holm ble nå den første Norgesrepresentanten for Koenigsegg. NTG solgte en eneste bil dette året, til Idar Vollvik for langt under prisen på 4 millioner. Denne har i hvert fall vært delvis registrert (med nummerskilt bak). Holm forteller til DI Weekend at Koenigsegg hadde ambisjoner om å bygge 12 – 15 biler dette året, men at mye av det NTG ble forespeilet ved flere fabrikkbesøk ikke stemte og at årsproduksjonen buttet på 4 til 6 biler. ”De ville ha 30 % forskudd på en bil et år før leveranse, men greide ikke å ordne den bankgarantien på tilsvarende beløp som vi stilte som motkrav, så da takket vi for dansen” sier Holm til den svenske avisen.

”Vi brøt samarbeidet med NTG fordi de ikke skaffet de bestillinger som de lovet oss”, er Christian von Koenigseggs versjon.

Det var i 2004 det norske magasinet Autofil ikke fikk prøvekjøre bilen på en flyplass. Jan-Erik Larssen ble i stedet tilbudt å sitte på med en fabrikkgodkjent fører i 70 km/t, og lot verden virkelig få høre hvor sur han var for det. Før året var omme fikk han likevel lov til å ta rattet selv.

2005: I mars begynte Koenigsegg å markedsføre sin CCR som ”verdens raskeste produksjonsbil” etter at et eksemplar angivelig oppnådde 388 km/t på Nardobanen i Italia. Men slike rekorder er det kun FIA som kan verifisere og godkjenne, og de kaller Koenigseggs rekordpåstand ”verdiløs”.


”På kort sikt må likviditeten i selskapet forsterkes”, skrev Christian von Koenigsegg i selskapets årsrapport i mai, der USA og Kina ble utpekt som ”nøkkelmarkeder”. ”Denkraftige utviklingen i Kina er naturligvis av stor interesse for en high-tech virksomhet som vår”, sto det videre. 2004-omsetningen har økt til 21 millioner SEK, men 6,3 av dem kommer fra ytterligere forsikringsutbetalinger. Produksjonsmålet er nedjustert til ”1,5 – 2,0 solgte biler skal bygges pr. måned i slutten av 2005, i løpet av 2006 skal minst 30 biler bygges, og i 2007 skal en bil forlate fabrikken hver uke”. Det anføres at selskapets nettside har 3 millioner besøk månedlig. Det opplyses at 6 biler ble solgt i 2004.

Kort etter kom norske Bård Eker inn som hovedaksjonær. Han hadde siden høsten 2004 fått Norgesagenturet på Koenigsegg.


2006: Christian von Koenigsegg opplyste på Svenska riskkapitalföreningens dag at han har forbrukt drøye 60 millioner SEK i risikokapital.

”Aksjene er verdiløse”, sier en av Koenigseggs aksjonærer. I likhet med flere andre har han mottatt betaling for arbeidet sitt i form av aksjer, men etter uttynningen mener han at denne form for betaling ikke er verd noe. Det samme mener Volvo Personvagnar, som fikk aksjer i bytte mot at Koenigsegg fikk benytte vindtunnelen deres. ”Vi har forsøkt å selge aksjene en stund, men har ikke lykkes, så vi har ingen store forhåpninger om at de har noen verdi”, heter det fra Volvos informasjonsavdeling. I dag selges Koenigsegg-aksjer bl.a. på websiden Blocket.

”Jeg mener at den økonomiske situasjonen i selskapet er rimelig trygg. Det kan hende vi må gjøre flere nyemisjoner i fremtiden, men det kan jeg ikke svare på i dag”, sier Christian von Koenigsegg som ennå har 30 % av aksjene. ”Jeg kan ikke sette noen dagsverdi på aksjene, vår eneste målsetting har vært at selskapet skal gå framover og bli mer verdt. Koenigsegg Automotive AB er smigret av DI Weekends interesse for selskapet og den kartlegging som åpenbart er gjort av vår historie fem år bakover.

Imidlertid verken kan eller får vi kommentere enkeltheter i forretningsvirksomheten eller endringer i firmaets ledelse. Koenigsegg startet som et familiefirma fundamentert på en betydelig sum privat kapital og har i prinsippet alltid klart seg uten støtte fra det offentlige etterpå. Våre aksjonærer forstår at det å utvikle og fremstille supersportsbiler tar tid og tror på vår idé”, tilføyer han.

”Vi setter inn det som er påkrevet av så vel arbeid som penger. Det finnes ingen grenser. Det kommer til å ta fem år å tjene penger på Koenigsegg”, sier Bård Eker til BI Weekend.

Så får vi vel se på det, da! 

pic

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Snart kan du bestille Enyaq Coupé
Fortsatt står mange i kø for å få sin etterlengtede Enyaq. Likevel åpner importøren neste uke for bestilling av en ny toppmodell i serien.
Les mer
layid-bilde1
BMW fornyer SUV-toppen
Fire år etter lanseringen får 7-seteren BMW X7 nå et ansiktsløft og tekniske oppgraderinger.
Les mer
layid-bilde2
Snart kan du bestille Aygo X
Toyotas nye småbil er bestillingsklar fra 19. mai og de første bilene er på plass til sommeren.
Les mer
layid-bilde3
Solterra klar for bestilling
Nå presenteres prisene på Subaru Solterra som leveres med firehjulsdrift som standard.
Les mer
layid-bilde4
Nå kan du bestille toppmodellen T-Roc R
Volkswagen har nylig foretatt et ansiktsløft av T-Roc. Nå er den potente toppmodellen bestillingsklar.
Les mer
layid-bilde5
Sporty alternativ med stjerne i grillen
Når Mercedes-AMG lanserer sin nye EQE 43, blir den en direkte utfordrer til Porsche Taycan. Det kan bety suksess.
Les mer
layid-bilde6
Ladbar S-Klasse med firehjulsdrift
Nye Mercedes-Benz S-Klasse kan nå bestilles som ladbar hybrid med 4MATIC firehjulsdrift.
Les mer
layid-bilde7
Hyundai oppgraderer bestselgeren
Under et år etter at bilen kom på markedet foretar Hyundai oppgraderinger på Ioniq 5 som skal gjøre bilen enda mer attraktiv.
Les mer
layid-bilde8
Sterkt forsinket til Norge
Les mer
toppsak-bilde9
Første elbil fra AMG i salg
Mercedes-AMG legger lista høyt når de lanserer sin første elbil - EQS 53 4Matic+.
Les mer
layid-bilde10
Nytt alternativ fra Maxus
Les mer
layid-bilde11
Norsk lansering for ny C-Klasse
Les mer
layid-bilde12
Bestillingsklar Mercedes EQB
Les mer
layid-bilde13
T-Roc i ny tapning
Selv om elbilene dominerer registreringsstatistikken, er det fortsatt et marked for bensin- og dieselbiler. Volkswagen vil ha sin del av kaka, og nå starter salget av en oppgradert T-Roc.
Les mer
layid-bilde14
Salgsstart for Volkswagen ID.5
Nå starter Volkswagen salget av ID.5-modellene. Det er ikke bare hekken som skiller dem fra ID.4.
Les mer
toppsak-bilde15
Smell for ladehybrider i 2022
I den nye regjeringens tilleggsnummer til Statsbudsjettet for 2022 er det ikke lagt opp til å innføre moms på dyrere elbiler. Men de som har elbil som firmabil må betale mer skatt. Dessuten får ladbare hybrider en kraftig avgiftssmell fra årsskiftet.
Les mer
layid-bilde16
NIO åpner for bestilling
Les mer
layid-bilde17
Cupra Born er priset og salgsklar
Les mer
layid-bilde18
Første ladbare hybrid fra Lexus
Nå starter salget av den første ladbare hybriden med Lexus-logo. Drivlinjen er hentet fra RAV4.
Les mer
layid-bilde19
Nissan har priset Ariya
Nissan har nå offentliggjort prisene på el-SUV-en Ariya. De starter på 400.000 kroner for enkleste utstyrsnivå og minste batteripakke, og du må plusse på 120.000 for å få den med firehjulsdrift. Leveringene starter neste sommer.
Les mer
layid-bilde20
Kia favner bredere med nye EV6-varianter
Kia lanserer nå EV6 med flere drivlinjer og i nye utstyrsversjoner. Med en mindre batteripakke og bakhjulsdrift starter prisen på 419.000 kroner.
Les mer
layid-bilde21
Nye Peugeot 308 er priset og salgsklar
Les mer
layid-bilde22
Toyota Yaris Cross klar for Norge
Les mer
layid-bilde23
Polestar senker prisene
Konkurransen i elbilmarkedet er knalltøff om dagen. Nå senkes prisen på Polestar 2 Single Motor med inntil 40.000 kroner.
Les mer
layid-bilde24
Snart kan du bestille EQS
Den 17. august åpner Mercedes-Benz for bestilling av den nye luksusmodellen EQS. Prisene starter på 935.000 kroner.
Les mer
layid-bilde25
Nå kan du bestille den heftige Mach-E GT
Norske kunder har tatt godt imot Mustang Mach-E. Nå åpner Ford for bestilling av toppmodellen med inntil 487 hestekrefter.
Les mer
layid-bilde26
Bestillingsklar Yaris Cross
Les mer
toppsak-bilde27
Peugeot viser ladbar stasjonsvogn
Peugeot viser nå neste generasjon 308 SW - en praktisk stasjonsvogn som også skal tilbys som ladbar hybrid.
Les mer
layid-bilde28
Gunstige priser på ny MG
Les mer
layid-bilde29
Nå kan du bestille ny Polo
Den norske Volkswagen-organisasjonen åpner nå for bestilling av nye Polo. Kun én variant skal tilbys, men den er til gjengjeld godt utstyrt og skreddersydd for Norge.
Les mer
layid-bilde30
Vy utvider bilutvalget
Fra 15. juni ruller Vy ut 30 nye Tesla Model 3 som en del av utleietilbudet. «Turbilene» supplerer dagens Vybiler og kan leies for kortere og lengre perioder.
Les mer
layid-bilde31
Lexus NX låner Rav4-teknologi og blir ladbar
Lexus var blant hybridpionerene. Til glede for norske kunder adopterer Lexus nå Rav4-teknologien til ny NX som med kodebetegnelsen NX 450h+ blir Lexus' første ladehybrid. Til Norge kommer bilen mot slutten av året.
Les mer
layid-bilde32
Volvo åpner for bestilling av C40
I dag åpner Volvo for bestillinger av C40 Recharge, merkets første helelektriske crossover. Norske kunder kan bestille bilen direkte i Volvo Cars’ nettbutikk eller besøke en Volvo-forhandler og få hjelp til å bestille der.
Les mer
layid-bilde33
VW oppdaterer Tiguan Allspace
Nå kommer en midtlivs oppdatering av Tiguan med lang akselavstand og tilnavnet Allspace.
Les mer
layid-bilde34
Nå dumpes prisen nok en gang
Les mer
toppsak-bilde35
Mange fikk sin nye bil i april
Det ble registrert 13.166 nye biler i april. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en økning på nesten 80 prosent.
Les mer
layid-bilde36
Økt potensial for Norges mest solgte
Den er månedens mest solgte bilmodell i Norge, men varianten som er lansert i dag vil øke interessen for ID.4 betydelig.
Les mer
layid-bilde37
Nå er de første prisene klare
Hva sier du til kombinasjonen 585 hester, firehjulsdrift og lang rekkevidde til under 600.000 kroner? Om det frister må du være tålmodig, men et mer nøkternt alternativ kan Kia levere innen året er omme.
Les mer
layid-bilde38
Volvo vil over til netthandel
Volvo Cars har gitt klart uttrykk for at de forventer at bilsalg i fremtiden vil foregå på nett, uten at du trenger oppsøke en forhandler. Nå er de første brikkene på plass.
Les mer
layid-bilde39
Tesla vil ha enda større del av kaka
Tesla Model 3 er Norges suverent mest solgte bilmodell om vi summerer tallene fra 2019 frem til i dag. Nå tar Tesla grep som kan gi dem innpass i et helt nytt segment.
Les mer