img
img
img
img
img
img
img

Forsiden   |   Firmabilskatt 2021/2022   |   Bilgodtgjørelse   |   Reiser innenlands   |   Reiser utenlands   |   Nybilpriser          

bilde
img img img img img img
70 bilder i galleri
Endelig er Maserati på plass
Etter at FCA solgte ut Ferrari, er Maserati konsernets premiumtopp- og prestisjebil. Nå har merket også fått den superbilen det trenger.

Det første som slo meg da jeg så de første bildene av Maseratis MC20, var at her – og det var jommen på tide – har ingeniørene jobbet hånd i hånd med designerne.

Eller omvendt.

De alle fleste biler i dette segmentet er designet rundt noen svære hull. Og det medfølgende informasjonsmaterialet pleier alltid å forklare hvorfor det er så nødvendig.

Særlig Bugatti er god på slike andpustne pressemeldinger. Jeg husker fra Chiron at de la vekt på at motoren gulpet 60.000 liter luft i minuttet, og at tilsvarende 800 liter vann sirkulerte og måtte holdes kaldt, og at aircondition-anlegget var kraftig nok til å kjøle en leilighet på 80 kvadratmeter, og tenk på all den luften som de stakkars designerne må finne åpninger nok til.

Se på Maseratien. Her er det ingen dramatiske åpninger i alle ender – og vi må da kunne gå ut fra at bilen fungerer allikevel.

Resultatet er blitt et av de mest harmoniske designene i dette segment. Jeg tror det skal ta tid før du blir lei det, det er ikke noe armer&bein teatralsk drama rundt denne, og bilen burde kunne vare lenge.

Dessuten er vel ingen i tvil når de sier dette at dette er potent ganger tre.

Og det er vel egentlig også noe som karakteriserer Maserati, eller Maserati-eiere, generelt. Det er alltid åpenbart at de er raske uten at verken bil eller fører skryter av det.

Da Maserati skapte sin første ekstreme superbil på denne siden av at de ble eid av Citroën, MC12, var formålet klokkeklart: merket skulle tilbake på bane

Det var FIAs GT-mesterskap de siktet på, og oppskriften var: hent et Ferrari Enzo Ferrari-chassis og be Frank Stephenson (egentlig Fiat-designer med den ferske 500 under vesten) tegne karosseriet.

Frank har peiling på aerodynamikk, så han fikk til en bil som var mye større enn Enzo, med mye bedre strømlinjer. 25 biler ble bygd i 2005, og like mange året etter, pluss 16 chassiser for racing. En av Maseratis mest eksklusive produkter med skyhøye priser i dag.   

(saken fortsetter)

Den nye etterfølgeren sikter imidlertid meget bredere. Her har vi en bil som skal møte McLaren og juniorbrigadene til Ferrari og Lamborghini. Og det er ikke en bil som etterfølger noe som helst, her er alt nytt.

Fra karbon monocoquen som bærer det hele til drivlinjen der en tre-liters twin turbo V-sekser er sentrum.

Og for å gjøre oss ferdig med den: aerodynamikk er åpenbart også ny. Vi har allerede snakket oss gjennom manglende dramatiske lufteåpninger, og der kan vi legge til at iøynefallende spoilere og andre utvekster også er fraværende.

Her er det riktignok mengder av aero under bilen, som ikke syns, men som skal sørge for marktrykk og stabilitet. 

Det er fremdeles luftinntak for motorrommet, men de er nå gjemt bort i hoftepartiet i stedet for å stå på utstilling som et dominerende designinnslag slik vi finner det på mange andre biler i denne klassen.

Og de små sideåpningene på vanlige Masere er flyttet opp på dekslet over den midtmonterte motoren.

Ganske logisk, siden disse åpningene også tidligere blir brukt til å slippe ut varm luft. Og: ikke like logisk men veldig morsomt – ser du nøye på disse åpningene ser du at de er formet slik at de danner en slags abstrakt trident, treforken som du finner i logoen til Maserati.

Også her har Klaus Busse, FCAs designsjef i Europa, sluppet designerne sine løs – det skal være morsomt å jobbe der.

Men ikke bare morsomt, 2000 timer i vindtunnelen til Dallara forteller om seriøs, og de har satt dype spor etter seg.

(saken fortsetter)

At dørene har noe koreografi i seg når de åpnes eller lukkes hører med, her er det logisk og ikke tilgjort. Og du kan se det på en video hvordan Klaus Busse, to meter og en centimeter, har null problemer med å komme seg inn og ut, og han finner seg lett til rette – til og med med hjelm, sier han.

Interiøret måtte nødvendigvis bli et kompromiss mellom det man venter av en bil som både skal tilbringe helgene på en trackday-øvelse, eller på lange turer på kryss og tvers i Europa som en komfortabel GT-bil.

Setene ser komfortable ut, rattet er slik fabrikkens ledende testfører, Andrea Bertolini, vil ha det. Tykk krans og ingen andre kontroller enn start- og launch-kontroll knapp.

Det er instrumenter som du kjenner, men også en skikkelig berøringsskjerm og lys-system fra et virkelig premium-merke, italienske Sonus Faber. 

Skinn, Alcantara, karbon og vegg-til-vegg Google og Alexa-systemer. Bilen kan sende deg månedlige rapporter om hvordan motor, bremser og opphengning har hatt det siden sist, og på telefonappen din kan du hele tiden sjekke bensin- og oljenivå og dekktrykk – og du kan legge inn alle beskjeder du måtte ønske, for eksempel til Nav-systemet om hvor du vil neste dag.

(saken fortsetter)

Oljenivå, ja. Motoren er flunkende ny. Den første nye Maserati-motoren siden 2001, men det virker ikke som de har mistet talentet.

Nettuno heter den – Neptun – igjen den underlige referansen dette innlandsfirmaet har til havguder. Men det har selvfølgelig med Neptun-figuren på stortorget i Bologna å gjøre - Maseratis første hjemsted.

I dagens versjon yter den 621 hester ved 7.500, men siden Nettuno skal være basis for alle forbrenningsmotorer fra Maserati i fremtiden, vil vi se den i mange forskjellige varianter og ikke alle vil ha en litereffekt på godt over 200.

Greia med denne motoren er noe de kaller Twin Combustion, som egentlig ikke er det, men en slags selective combustion.

Motoren har to innsprøytningskammer, et tradisjonelt og et slags forkammer. Kjøremetoden din, eller det av fem kjøremodus-valg du har tatt, avgjør hvor det sprøytes inn. Flere hester eller høyere moment. Uansett: vinn vinn.

Produktet derfra sendes via en åtte-trinns dual-clutch transmisjon til bakhjulene der du vanligvis har en diff med mekanisk diffbrems, men der en elektronisk clutch er et mulig ekstrautstyr. 20-tommere både foran og bak.

Med mindre enn 1500 kg har vi litt over 400 hk per tonn, og prestasjonene er opptil til 2,9 og 8,8 til de faste målepunktene og toppfarten er et stykke over 320.

På 2700 mm akselavstand måler den 4669 i lengden. Bredden er 1965 mm (du kan få den uten speil, men med kamera) og høyden er 1221.

Og hvis du lurte: MC står for Maserati Corse, og – ja – de har snakket om motorsport her, uten å presisere hvilke serier eller hvordan.

(saken fortsetter)

Og siden jeg har nevnt Klaus Busse: andre helter er kanskje først og fremst Alga Zaharescu, interiøransvarlig, fra Romania, og har vært i Fiat-systemet siden hun gikk ut av en skole i Torino for mer enn 15 år siden.

Andrea Bruno kommer også fra IED i Torino, men han gikk ut såpass nylig som 2014 og har vært hos Maserati siden – nå med eksteriøransvar.

Giovanni Ribotta har jobbet hos Maserati siden 2009 og har stått for blant annet Kubang og Alfieri – den nydelige konseptbilen, og nå sist Levante, før han overtok kontrollen med MC20.

Og nesten den siste på min liste (Busse har ennå ikke fortalt oss navnene på teamet som har gjort grovjobbene her, men noe lekker jo) er Marco Sacco som er utdannet på Politecnico i Torino og som er gruppens Alias-mann. Det vil si han som modellerer det hele i 3D på skjerm.

Ta også med eksteriørdesigner Gianni Colonello som har jobbet mye hos Chrysler i Detroit, og han jeg virkelig gleder meg til å ta en prat med: Nikolai Schröck. Hva slags kultursjokk var det for han å komme helt fersk fra den erketyske designskolen i Pforzheim til frislippet i Italia?

Til sist: Busse forteller at disse folkene også tegnet en cabriolet-versjon av denne, pluss en helelektrisk. Regn også med en lettvekstutgave.

Lenger frem har vi Grecale, en SUV som skal i strupen på Macan og X3 som kommer neste år. Og vi har hele Folgore-serien med kommende batterielektriske biler.

De har allerede trukket teppet til side for noen av disse planene, 800 Volt systemer, 100 kWh batteripakker, tre motorer. Den første som skal følge oppskriften er en GranTurismo-variant i 2022, tett fulgt av MC20 BEV.

Den første dedikerte batterielektriske modellen vil komme i 2025.

Det som ligger i bunnen for disse budskapene er at du må ikke tro noe annet: den kommende FCA/PSA-kombinasjonen kommer til å ha et progressivt, velfungerende premium / supersport-merke på topp.





toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside

 

 
img img img img
toppsak-bilde
Snart kan du bestille Enyaq Coupé
Fortsatt står mange i kø for å få sin etterlengtede Enyaq. Likevel åpner importøren neste uke for bestilling av en ny toppmodell i serien.
Les mer
layid-bilde1
BMW fornyer SUV-toppen
Fire år etter lanseringen får 7-seteren BMW X7 nå et ansiktsløft og tekniske oppgraderinger.
Les mer
layid-bilde2
Snart kan du bestille Aygo X
Toyotas nye småbil er bestillingsklar fra 19. mai og de første bilene er på plass til sommeren.
Les mer
layid-bilde3
Solterra klar for bestilling
Nå presenteres prisene på Subaru Solterra som leveres med firehjulsdrift som standard.
Les mer
layid-bilde4
Nå kan du bestille toppmodellen T-Roc R
Volkswagen har nylig foretatt et ansiktsløft av T-Roc. Nå er den potente toppmodellen bestillingsklar.
Les mer
layid-bilde5
Sporty alternativ med stjerne i grillen
Når Mercedes-AMG lanserer sin nye EQE 43, blir den en direkte utfordrer til Porsche Taycan. Det kan bety suksess.
Les mer
layid-bilde6
Ladbar S-Klasse med firehjulsdrift
Nye Mercedes-Benz S-Klasse kan nå bestilles som ladbar hybrid med 4MATIC firehjulsdrift.
Les mer
layid-bilde7
Hyundai oppgraderer bestselgeren
Under et år etter at bilen kom på markedet foretar Hyundai oppgraderinger på Ioniq 5 som skal gjøre bilen enda mer attraktiv.
Les mer
layid-bilde8
Sterkt forsinket til Norge
Les mer
toppsak-bilde9
Første elbil fra AMG i salg
Mercedes-AMG legger lista høyt når de lanserer sin første elbil - EQS 53 4Matic+.
Les mer
layid-bilde10
Nytt alternativ fra Maxus
Les mer
layid-bilde11
Norsk lansering for ny C-Klasse
Les mer
layid-bilde12
Bestillingsklar Mercedes EQB
Les mer
layid-bilde13
T-Roc i ny tapning
Selv om elbilene dominerer registreringsstatistikken, er det fortsatt et marked for bensin- og dieselbiler. Volkswagen vil ha sin del av kaka, og nå starter salget av en oppgradert T-Roc.
Les mer
layid-bilde14
Salgsstart for Volkswagen ID.5
Nå starter Volkswagen salget av ID.5-modellene. Det er ikke bare hekken som skiller dem fra ID.4.
Les mer
toppsak-bilde15
Smell for ladehybrider i 2022
I den nye regjeringens tilleggsnummer til Statsbudsjettet for 2022 er det ikke lagt opp til å innføre moms på dyrere elbiler. Men de som har elbil som firmabil må betale mer skatt. Dessuten får ladbare hybrider en kraftig avgiftssmell fra årsskiftet.
Les mer
layid-bilde16
NIO åpner for bestilling
Les mer
layid-bilde17
Cupra Born er priset og salgsklar
Les mer
layid-bilde18
Første ladbare hybrid fra Lexus
Nå starter salget av den første ladbare hybriden med Lexus-logo. Drivlinjen er hentet fra RAV4.
Les mer
layid-bilde19
Nissan har priset Ariya
Nissan har nå offentliggjort prisene på el-SUV-en Ariya. De starter på 400.000 kroner for enkleste utstyrsnivå og minste batteripakke, og du må plusse på 120.000 for å få den med firehjulsdrift. Leveringene starter neste sommer.
Les mer
layid-bilde20
Kia favner bredere med nye EV6-varianter
Kia lanserer nå EV6 med flere drivlinjer og i nye utstyrsversjoner. Med en mindre batteripakke og bakhjulsdrift starter prisen på 419.000 kroner.
Les mer
layid-bilde21
Nye Peugeot 308 er priset og salgsklar
Les mer
layid-bilde22
Toyota Yaris Cross klar for Norge
Les mer
layid-bilde23
Polestar senker prisene
Konkurransen i elbilmarkedet er knalltøff om dagen. Nå senkes prisen på Polestar 2 Single Motor med inntil 40.000 kroner.
Les mer
layid-bilde24
Snart kan du bestille EQS
Den 17. august åpner Mercedes-Benz for bestilling av den nye luksusmodellen EQS. Prisene starter på 935.000 kroner.
Les mer
layid-bilde25
Nå kan du bestille den heftige Mach-E GT
Norske kunder har tatt godt imot Mustang Mach-E. Nå åpner Ford for bestilling av toppmodellen med inntil 487 hestekrefter.
Les mer
layid-bilde26
Bestillingsklar Yaris Cross
Les mer
toppsak-bilde27
Peugeot viser ladbar stasjonsvogn
Peugeot viser nå neste generasjon 308 SW - en praktisk stasjonsvogn som også skal tilbys som ladbar hybrid.
Les mer
layid-bilde28
Gunstige priser på ny MG
Les mer
layid-bilde29
Nå kan du bestille ny Polo
Den norske Volkswagen-organisasjonen åpner nå for bestilling av nye Polo. Kun én variant skal tilbys, men den er til gjengjeld godt utstyrt og skreddersydd for Norge.
Les mer
layid-bilde30
Vy utvider bilutvalget
Fra 15. juni ruller Vy ut 30 nye Tesla Model 3 som en del av utleietilbudet. «Turbilene» supplerer dagens Vybiler og kan leies for kortere og lengre perioder.
Les mer
layid-bilde31
Lexus NX låner Rav4-teknologi og blir ladbar
Lexus var blant hybridpionerene. Til glede for norske kunder adopterer Lexus nå Rav4-teknologien til ny NX som med kodebetegnelsen NX 450h+ blir Lexus' første ladehybrid. Til Norge kommer bilen mot slutten av året.
Les mer
layid-bilde32
Volvo åpner for bestilling av C40
I dag åpner Volvo for bestillinger av C40 Recharge, merkets første helelektriske crossover. Norske kunder kan bestille bilen direkte i Volvo Cars’ nettbutikk eller besøke en Volvo-forhandler og få hjelp til å bestille der.
Les mer
layid-bilde33
VW oppdaterer Tiguan Allspace
Nå kommer en midtlivs oppdatering av Tiguan med lang akselavstand og tilnavnet Allspace.
Les mer
layid-bilde34
Nå dumpes prisen nok en gang
Les mer
toppsak-bilde35
Mange fikk sin nye bil i april
Det ble registrert 13.166 nye biler i april. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en økning på nesten 80 prosent.
Les mer
layid-bilde36
Økt potensial for Norges mest solgte
Den er månedens mest solgte bilmodell i Norge, men varianten som er lansert i dag vil øke interessen for ID.4 betydelig.
Les mer
layid-bilde37
Nå er de første prisene klare
Hva sier du til kombinasjonen 585 hester, firehjulsdrift og lang rekkevidde til under 600.000 kroner? Om det frister må du være tålmodig, men et mer nøkternt alternativ kan Kia levere innen året er omme.
Les mer
layid-bilde38
Volvo vil over til netthandel
Volvo Cars har gitt klart uttrykk for at de forventer at bilsalg i fremtiden vil foregå på nett, uten at du trenger oppsøke en forhandler. Nå er de første brikkene på plass.
Les mer
layid-bilde39
Tesla vil ha enda større del av kaka
Tesla Model 3 er Norges suverent mest solgte bilmodell om vi summerer tallene fra 2019 frem til i dag. Nå tar Tesla grep som kan gi dem innpass i et helt nytt segment.
Les mer