[]
[] [firmabil.no] []

AIXAM


Tor Ivar Volla - MotorBransjen / BilNorge



Opprinnelig hadde vi ikke tenkt å ta med mopedbiler i BilNorges merkeoversikt. Men fordi de begynner å synes på norske veier og du kanskje lurer på hva du ser, finner vi det riktig å presentere de merkene som har norske importører. Og det merket som så langt i 2001 har solgt mest av alle her til lands, er franske Aixam.

Navnet henspeiler på byen som fabrikken ligger i, Aix-les-Bains, mens emblemet består av merkenavnet med en stor A i bakgrunnen, begge i hvitt, på en mørk blå, sirkulær bunn med en hvit og rød ring rundt. Franske farger, med andre ord.

Fra konkursbo til markedsleder
Det hele begynte i Lyon i 1976, med lukkede 3-hjulere utstyrt med 50 ccm Sachs-motorer. Den gang var navnet Arola, og etter et par år dukket det fjerde hjulet og en Motobécane-motor opp. Karrosseriet ble hele tiden oppgradert til noe mer hipt enn forgjengeren, hvilket førte til at både dimensjonene og vekten etter hvert økte, og de siste Arola-modellene var oppe i 125 ccm før firmaet gikk bankerott i 1983, kort etter å ha flyttet til Aix-les-Bains. Produksjonen hadde til da vært oppe i 4000 enheter årlig.

Oppkjøperne av konkursboet var ikke sene med å ta tak i det samme markedet, men nå med en dieselmotorisert bil på 325 ccm og med toppfarten plombert på 45 km/t for å godkjennes som ”førerkortfrie” mopedbiler. Året etter kom en raskere 400-kubikker og i 1987 tok Aixam 35% av det franske mopedbilmarkedet, nok til å vriste markedslederposisjonen fra Microcar.

Nå tok fabrikken sjansen på å lage noen kraftigere versjoner som det riktignok krevdes førerkort for å kjøre, men som hevet imaget med bl.a. 2- og 3-sylindrede motorer opp til 600 ccm og vannkjøling. Dessuten besto Aixam-modellene kollisjonsprøver i 48 km/t med glans, og i 1992 kom en 4-seters utgave.

Akkurat som konkurrenten Ligier, som bl.a. hadde vært involvert i Formel 1, slo Aixam til i den andre enden av skalaen med en supersportsbil under merket Mega. Også dette gjorde godt for imaget.

I 1997 kom en helt ny modellrange, Evolution, som utseendemessig minnet om Renault Twingo i Th!nk-format. Det er fortsatt disse modellene som er aktuelle i oppdatert format. Aixam 300 og 400 er 2-seters mopedbiler med henholdsvis 1- og 2-sylindret motor, mens 500 er en 4-seter med fartsbegrensning på 75 km/t. Cabrioletversjonen MAC finnes med både disse tre dieselalternativene og en 1-sylindret bensinmotor på 340 ccm.

Med dagens utvalg, som nå kalles Innovation, har Aixam nådd 49% av det franske og 40% av det europeiske mopedbilmarkedet. Årsproduksjonen ligger på rundt 12.000 enheter.

Importør i Norge er Eiker Motorshop.

FOTOALBUM: (Klikk for store bilder)


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: