FERRARI
”Ferrari…Ferrari…FERRARI! Det finnes ingen andre bilrelaterte ord som vekker så mange fantasier og følelser som dette navnet…slike emosjoner…”. Med disse ordene åpnet Hans Tanner og Doug Nye den femte utgaven (1979) av deres berømte Ferrari-biografi. ”For Enzo Ferrari har ikke bare satt navnet sitt på, men også lagt sjelen sin i disse bilene”, skrev de videre. Forfatterne røper gjennom slike vendinger det unike med Ferrari: Mange bilmerker blir beundret, men Ferrari står i en særstilling i den forstand at merket blir regelrett tilbedt. En uhøytidelig karakteristikk av italienere er at det kun er tre ting som teller for dem: Madonna, fotball og Ferrari. Men horden av Ferrari-fans, tifosis, er i dag verdensomspennende. Og de er nesten like ville overalt. Ferraris Formel 1-førere er like vant med å benytte bakdører på flyplasser som de mest berømte rockestjernene. Svensken Stefan Johansson var blant de som havnet i denne rollen. --Herregud, sa han om tifosis, --Får de en sjanse bryter de seg gjennom sperringene til pit’en før løpet går, og hensikten deres er å nå fram til bilene for å kysse dem!
Legenden Resepten på Ferrari-myten er ganske uklar, akkurat som Enzo Ferrari var selv i sine uttalelser. Paradoksalt nok er det likevel helt klart at noe av det geniale ligger i det uklare. Et eksempel er følgende utdrag fra et intervju som Enzo Ferrari ga rundt 1980:
--Hvilken seier i bilsporten regner De som Deres største? spurte en journalist.
Ferrarigutten Denne bakgrunnen hjalp Ferrari fra å sko muldyr og over til en motorisert divisjon i det italienske fjellartilleriet under 1.Verdenskrig, og et gammelt postkort som dukket opp ved en auksjon i Modena i 1989 viser at han kjørte bilrace så tidlig som i juli 1917. Men både faren og broren døde av sykdom under krigen, og selv ble Enzo rammet av spanskesyken og havnet på et hospital for uhelbredelige. Heldigvis tok legene feil.
Veien til Alfas hjerte Så en dag fikk Ferrari tilbud fra en kunde, racerkjøreren Ugo Sivocci, om å bli en slags altmuligmann hos den lille bilfabrikken CMN. Ferrari takket ja og fikk til og med kjøre CMN i løp, men fabrikken ble snart nedlagt og Ferrari prøvde å holde fører-ambisjonene sine gående med en gammel Isotta Fraschini-racer. Det funket ikke noe særlig, men så fikk Sivocci et ansettelsestilbud fra Alfa Romeo, og nok en gang ble Ferrari med ham. Alfa Romeo var et stort industrikonsern som drev med mye annet enn den bilproduksjonen de hadde fore i Portello, men det var her Sivocci og Ferrari ble ansatt. Og selv om Alfa bare hadde gamle konkurransebiler hadde de storkjørere som Campari og Ascari i staben, så bilsportresultatene ble likevel hyggelige. Sivocci, Ferrari og Masetti ble et slags ”B-lag” blant Alfa-kjørerne, men til tross for at Ferraris helse var ustabil tok han flere gode plasseringer i ganske betydelige løp. I tillegg kom han så godt ut av det med Alfas racingsjef Giorgio Rimini at han fikk en rekke interessante oppgaver å ta seg av. Blant dem var motortrimming, talentspeiding og headhunting.
Den steilende hingsten I mellomtiden deltok Enzo i løp etter løp, og ved et lite stevne ved Ravenna i 1923 tok han sin første totalseier. I følge Ferrari var det her han traff baron og baronesse Baracca, foreldrene til Italias avdøde flyveress fra 1.Verdenskrig. De foreslo at Ferrari skulle ta i bruk det samme motivet som deres sønn Francesco alltid hadde påmalt sidene av jagerflyet sitt: En steilende, svart hingst. –Det kommer til å bringe deg lykke, sa baronen. Ferrari takket ja til tilbudet og gjorde hingsten til sitt personlige symbol ved å sette den i sentrum av et skjold i Modenas farge, gul. Alfa Romeo hadde nå flere nye, konkurransedyktige sportsvogner og til Italias GP 1923 ville sjefskonstruktøren Giuseppe Merosi bygge en helt ny Grand Prix-vogn, P1. Under siste treningsdag før løpet dro Sivocci av banen i høy fart, traff et tre og ble drept på flekken. Ferrari var blant de første som kom fram til den rystende scenen. P1-raceren ble aldri satt inn i race.
Seier og sammenbrudd Janos neste racerbil het P2 og sto klar til Frankrikes GP 1924. Ferrari var blant de som skulle kjøre den, men under treningen fikk han et nervøst anfall og dro hjem til Italia før løpet fant sted. Alfa vant likevel, og det gjorde de gang på gang helt til 1925-sesongen var over. Da hadde Ascari gått samme vei som Sivocci, og Ferrari, som hadde giftet seg, bestemte seg for å ikke risikere å ende som pizzafyll. Heretter deltok han bare i lokale stevner med snillere sportsvogner fram til 1931, da han la opp fordi det var en arving på gang….
Hestestallen Alfa Romeos holdt det bare gående ved hjelp av Mussolini-regimets støtte, og i 1932 fant de ut at det var økonomisk best å overføre hele fabrikklagets beholdning av Grand Prix-biler til Ferrari for å la klubben føre navnet videre. Alfa-firkløverne forsvant fra de røde pansrene og ble erstattet av heste-skjoldet, og Scuderia Ferrari ble den sterkeste bølgebryteren mot Hitler-Tysklands totale Grand Prix-dominans fra 1934 av, men i 1938 ville Alfa igjen ha sitt eget fabrikklag og sa takk for samarbeidet. Ferrari ble illsint, nektet å bli Alfas teamsjef og bygde i stedet to Fiat-baserte sportsvogner under navnet Auto Avio 815. De sto ferdige i 1940 og rakk bare et par løp før en ny verdenskrig brøt ut. Til da hadde Scuderia Ferrari vunnet 124 av de 343 løp ”stallen” hadde startet i.
Eget merke Fram til annen halvdel av 60-årene skulle en Ekte Ferrari i gateutgave drives av en frontmontert V 12-motor, opprinnelig konstruert av Gioachino Colombo og videreutviklet av Aurelio Lampredi. Bare på konkurransevognene var det avvik dersom motorvolumgrenser eller andre faktorer gjorde det fordelaktig med færre sylindre. Felles for alle var at de hadde typenummerering etter ccm-volumet i en sylinder, og de mange italienske karosserikunstnerne sto i kø for å bygge kreasjoner på produksjonschassisene. På GP-banene var Alfa Romeo hovedrivalen i begynnelsen, begge merker benyttet kompressormatede motorer og først da Ferrari gikk over til ordinære motorer med større volum fikk merket overtaket, inntil Mercedes-Benz gjorde comeback i 1954.
Ford-massakren Ferrari stilte i 50-årene med et utall vogner både i Formel 1 og sportsvognrace, men kom sjelden til banene selv og truet ofte med å ikke stille noe lag i det hele tatt grunnet forskjellige omstendigheter. I 60-årene gjorde han flere ganger alvor av dette i F1, eller teamet kunne stille med bare en bil. Sportsvognrace som Le Mans ble høyere prioritert og det gikk tilbake med merket i F1, men til gjengjeld produserte fabrikken for første gang mer enn en bil pr. dag. Henry Ford II ble så imponert over bilene at han ga Ferrari et klekkelig tilbud for å overta virksomheten, men Enzo sa nei og Ford hevnet seg fryktelig ved å utvikle sportsbilene GT 40 og Mark IV, og ikke minst Formel 1-motoren Cosworth DFV som de solgte til alle team som hadde råd til en… Fiat overtok halvparten av Ferrari-aksjene i 1969, og på midten av 70-tallet ble alle midler satt inn på igjen å hevde hingst-skjoldet i Formel 1. Det lyktes.
Kynisk og sentimental
--Regner de Lauda for å være like dyktig som Nuvolari var? spurte journalisten. Sentimentalitetsfaktoren var betydelig lavere både når det gjaldt hans ulegitime sønn Piero (som fikk Ferrari-navnet og en plass i ledelsen etter at Enzos kone gikk bort i 1978). For ikke å snakke om Scuderia Ferrari-kjørere. Det var ikke få av dem som ofret livet på hingstens alter, minst tre i Alfa-tiden og ti under Ferraris eget merke. Flere av disse tok med seg et antall tilskuere i slengen. Andre kjørere var nære på, som Lauda og Berger. Noen få, som Brian Redman, takket nei til å kjøre for Ferrari i F1 fordi de følte seg presset til å kjøre fortere enn de selv fant forsvarlig.
Myten overlevde mannen Enzo Ferrari trappet ned sitt personlige engasjement i bedriften i 1977 og frasa seg president-embetet i konstruktørorganisasjonen i Formel 1 året etter grunnet en tvist med Ecclestone, men var fortsatt engasjert i bilsport fram til helsen begynte å svikte i 1982. Han døde fredelig fire år etter, og Italia gikk ut i landesorg. Fiat tok nå 90% av aksjene, de resterende 10 beholdt Enzos sønn Piero Lardi-Ferrari. --Jeg vet ikke hvor lenge jeg vil fortsette å kjøre for Ferrari, det føles som et hvilket som helst annet Formel 1-team nå som Enzo er borte, sa Gerhard Berger til pressen da bortgangen ble kunngjort. Men myten er like sterk, nye kjørere har kommet til, og Ferrari har forsvart sin ledende rolle i Formel 1 selv om de ikke tok noe nytt VM før i 2000. Til gjengjeld innfridde de med ønskerepriser både i 2001, 2002 og 2003. En bra start på et nytt årtusen – bare spør de fortsatt økende horder av tifosis….
Ferrari-forhandlere i Norge I 1993 ga den danske Ferrari-importøren Damgaard-Nielsen signaler til den norske Morgan-importøren Hallan AS om at et salgspunkt for Ferrari kunne være interessant i Norge. To år etter begynte Hallan som norsk Ferrari-forhandler på Rodeløkka i Oslo. For å skille aktivitetene ble det opprettet to forhandlerselskaper under importfirmaet Hallan AS: Roadster Square for Morgan, og La Strada for Ferrari (og Maserati). Navnet La Strada ble for øvrig ”hentet” fra et biff-etablissement på Karlsrud i Oslo! 1998 ble toppåret for Ferrari i Norge, med hele 11 nybilregistreringer. I 1999 kjøpte de øvrige La Strada-aksjonærene Hallan ut av virksomheten og flyttet alt som var av italiensk til Nesbru i Asker. Etter dette hevdet La Strada å ha solgt sin tilmålte kvote på 10 Ferrarier årlig, men flere av dem på eksport, slik at antall nyregistreringer på norske skilter alltid lå under 10-bils-kvoten: 2 i 1999, 4 i 2000, 5 i 2001 og 1 i 2002. Man får tro hva man vil, i hvert fall begynte La Strada å bli mindre kommunikative utad mot slutten av 2002 og i månedsskiftet januar-februar 2003 ble selskapet erklært konkurs. I skrivende stund (12. februar 2003) hevdes det imidlertid at det foreligger planer om å gjenreise Ferrari-distribusjonen i Norge.
Artikkel fra www.firmabil.no URL: |