[]
[] [firmabil.no] []

Porsche 911 3.6 Carrera


Kjell Magne Aalbergsjø



PRØVEKJØRT: Det finnes stasjonsvogner som puster 911 i nakken. Det liker ikke Porsche, og svarer med økt sylindervolum, høyere effekt og enda bedre kjøreegenskaper.

Først publisert i BIL 9 - 2001.

Porsche 911 har kommet opp i et prisleie hvor kundene forlanger mer enn rå sportsbilopplevelse. Komfort er blitt like viktig. Da Porsche i sommer lanserte en ansiktsløftet 911, var den nye koppholderen og hanskerommet like viktig som den nye motoren og forbedrede kjøreegenskaper.

Interiøret er i stor grad som før. De som har litt kjennskap til dagens modell, vil se at instrumentene er nye. De er hentet fra 911 Turbo og har blant annet et stort tekstvindu for kjørekomputeren i turtelleren. Det digitale speedometeret er flyttet ut i det analoge, har fått en dårligere plassering og er mindre lesbart. Koppholderen finner du under friskluftdysene midt på dashbordet. Et lett trykk og holderen kommer ut. For å øke kapasiteten til to kopper, kan du bare trekke hele holderen enda litt ut. Hanskerommet er ikke blant de største, men gir en velkommen økning av lagringskapasiteten.

Nytt er også at de som velger elektrisk regulering av setene har mulighet for å lagre opp til seks seteinnstillinger. 911 kan leveres med fire nøkler som hver har sin seteinnstilling lagret, mens to innstillinger hentes frem ved å bruke minneknappen i bilen.

Mer volum og høyere effekt
Da 911 ble introdusert med væskekjølt motor var sylindervolumet 3,4 liter og effekten 300 hk. Nå er sylindervolumet økt til 3,6 liter og effekten til 320 hk. Dreiemomentet er økt fra 350 Nm ved 4600 o/min til 370 Nm ved 4250 o/min. Det kan virke beskjedent, men hele dreiemomentkurven er gunstigere, og effekt og momentøkningen er kombinert med ca 6 prosent reduksjon av bensinforbruket.

Porsches variable ventilsystem, VarioCam Plus, vil noen kjenne fra 911 Turbo, nå er det også tatt i bruk i 911 Carrera. VarioCam Plus består av justering av innsugingskammen slik at ventilenes åpningstider endres, Plus innebærer at også ventilenes løft kan reguleres. Ved lave turtall og lav belastning vil innsugingsventilene ha beskjedne 3,6 mm åpning, mens de under belastning og på høye turtall løfter slik at ventilåpningen er hele 11,0 mm.

Allerede fra start har VarioCam Plus en positiv effekt ved at motoren går jevnere på tomgang, oppnår arbeidstemperatur raskere, forbrenner mer effektivt og dermed reduserer utslippene. Normalt vil ikke motoren arbeide med 3,6 mm ventilåpning og ventiltidene vil bli brukt for å kompensere for økt belastning. Innsugingskamakselen kan vris hele 40 grader. Under full gass vil også ventilåpningen økes, samtidig som også kamakselen justeres for optimale ventiltider.

Nystemt boxerlyd
Effekten av VarioCam Plus er udiskutabel. Det eneste du som sjåfør merker under kjøring, er økt dreiemoment over hele turtallsregisteret. At ventilløftet økes og at systemet har mekanisk drift, merker du ikke noe til. Boxer-motoren går fortsatt stille og behagelig. Porsche har riktignok endret klangen i eksosanlegget, og allerede ved tomgang gir den nye motoren en kraftfull lyd. Denne effekten henger også med videre opp i mellomregisteret, mens den litt dovne sekserromlingen går over i en mer kraftfullt sang ved ca 5000 o/min.

Det reduserte bensinforbruket skyldes ikke bare motorendringene. Bedre aerodynamikk skal også ha litt av æren for det. Ved første øyekast kan det være vanskelig å skille den nye 911en fra forgjengeren. De tydeligste endringene ligger i de nye lyktene som er hentet fra 911 Turbo, men også de nye felgene avslører nykommeren. 17-tommers felger med ti eker er standard, men de fleste vil nok gå for de originale femekede 18-tommerne. 17-tommerne er 9,1 prosent lettere, mens 18-tommerne er hele 21,3 prosent lettere.

Selv om karosseriendringene er minimale, er de virkningsfulle. Luftmotstanden er uendret; Cd 0,30, men ny utforming av støtfangeren foran har økt gjennomstrømmingen av luft til kjølesystemet med 15 prosent uten at åpningene i støtfangerne er større. Den viktigste gevinsten kommer likevel kjøreegenskapene til gode. Løftet over forakselen er, takket være den bedrede aerodynamikken, redusert med 25 prosent, mens den bak er redusert med hele 40 prosent. Bedre stabilitet i høy hastighet og mindre følsomhet for sidevind er egenskaper en gjerne tar med seg når en opererer redskap som gjerne drar speedometernåla opp på 250-merket.

Større og lettere hjul
Også hjulopphengene har fått mindre endringer, først og fremst justeringer med tanke på å forbedre komforten, redusere støyen fra hjulene og bedre stabiliteten. Selv om 17-tommers hjul er standard, er det nye oppsettet av hjulopphenget spesielt innrettet med tanke på de nye 18-tommers hjulene. Resultatet er bedre styrerespons, bedre stabilitet i høy hastighet og bedre balanse mellom under- og overstyring.

Under presentasjonen i München fikk jeg kjøre en 911 Carrera 4 Cabriolet og det er betryggende å oppleve at den gamle boxerlåten fortsatt er levende. Riktignok i svært beskjeden grad fra førersetet, men åpner du et vindu eller kjører åpent, er boxerlyden ikke til å ta feil av. Komforten lider ikke, støynivået ved motorveihastighet er behagelig, og selv ikke vindsus er noe problem. Tar man en titt på takkonstruksjonen, forstår man hvorfor. Dette er et av de mest påkostede stofftakene på markedet. Rett over forsetene er det lagt inn en hard plastkjerne som skal hindre blafring og at taket “blåses opp”. Taket betjenes med en bryter på dashbordet.

Det skal ikke mange milene til før det litt tunge og gedigne gearskiftet “sitter” og Porsches manuelle gearkasse gir et imponerende inntrykk når det gjelder sjaltepresisjon. Komforten på dårlig vei kan knapt nok bli bedre når en tar kjøreegenskapene i betraktning. De imponerende brede bakdekkene har et utrolig feste, og med firehjulsdriften som ekstra balansehjelp er ikke hjulslipp noe problem. Riktig kjørt er Porschen nydelig balansert, men kommer du for raskt inn i en sving, og spesielt hvis veien i tillegg er litt humpete, er ikke understyringen til å ta feil av. Men Porsches stabilitetskontroll (PSM) er lagt på den sportslige siden, og det tillattes mer under- eller overstyring enn i for eksempel BMW eller Mercedeser før elektronikken overtar.

Carrera 4 er en leken kjøremaskin hvis det er det du vil ha. Skyvet fra 3,6-literen er imponerende over hele turtallsregisteret, og drar du nåla over 5000-merket har du et saftig fraspark. Rask motorveikjøring er en lek. Komforten når det gjelder støy og fjæring er god nok til å hamle opp med sportslige sedaner, men skal du ha med bagasje, må du nok bruke baksetet. 911 Carrera står ikke for noen revolusjon. Den har funnet sin nisje. Når 911 Targa relanseres i ny drakt på Frankfurt-utstillingen, har Porsche et svært slagkraftig 911 program med 911 Carrera som familiebilen, og 911 GT2 og 911 Turbo for de viderekomne som vil ha en kompromissløs sportsbil.

PORSCHE 911 Carrera:
Motor: 6-sylindret boxermotor med to overliggende kamaksler pr sylinderrekke og fire ventiler pr sylinder, variable ventiltider og variabelt ventilløft. Kompresjon: 11,3:1. Sylindervolum: 3598 ccm. Boring og slaglengde: 96,0 x 82,8 mm. Effekt: 235 kW (320 hk) v/6800 o/min. Dreiemoment: 370 Nm v/4250 o/min.
Transmisjon: Bakhjulsdrift. 5M.
Bremser: Ventilerte skiver foran og bak. ABS, PSM og EBD.
Dekk: Foran: 205/50ZR17 eller 225/40ZR18, bak: 255/40ZR17 eller 285/30ZR18.
Mål: Lengde: 443,0 cm. Bredde: 177,0 cm. Høyde: 130,5 cm. Akselavstand: 235,0 cm. Sporvidde f/b: 146,5/150,0 cm.
Vekter: Egenvekt: 1405 (1485) kg. Tillatt totalvekt: 1850 (1915) kg. Maks taklast: 75 kg.
Bagasjerom: 130 (100) liter VDA.
Tankvolum: 64 liter.
Aks. 0 - 100: 5,0 (5,2) sek
Toppfart: 285 km/t
Forbruk bykjøring: 1,61 (1,63) l/mil
Forbruk landevei: 0,81 (0,83) l/mil
Forbruk snitt: 1,11 (1,13) l/mil
Data i ( ) gjelder 911 Carrera 4. Forbruk i følge 99/100/EU.


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: