[]
[] [firmabil.no] []

Honda Civic - Mazda 323 - Mitsubishi Lancer


Kjell Magne Aalbergsjø



BILTEST: En gunstigere yenkurs har igjen gjort de japanske bilmerkene konkurransedyktige. Jakter du på en sedan i kompaktklassen, er det noe for enhver lommebok å velge blant. Vi har kjørt tre aktuelle kandidater; Honda Civic 1.4i S, Mazda 323 1.5 LX og Mitsubishi Lancer 1.3 GLX og oppdaget at det kan være dristig å kjøre alle japanske biler over en kam. Her er det nemlig mer en prisen som er forskjellig.

Først publisert i BIL 10 - 1996.

Månedens testbiler er i utgangspunktet nokså like, men du verden så forskjellige de er. En rask prøvetur vil kanskje ikke avsløre de store forskjellene, men en grundig test avslører uventet store forskjeller. Honda har i nyeste utgave av Civic satset mer på komfort enn noen gang tidligere. Mazda er tro mot sin lavprisfilosofi og tilbyr en bil med mer motor og mindre komfort enn Civic. Midt mellom disse ligger Lancer. Testlaget bestod denne gang av Henning Sund, Jan Harry Svendsen og Kjell Magne Aalbergsjø.

FØRERPLASSENE
Testvurdering:
Lancer: 5. 323: 4. Civic 4.
Mazda 323 har oppskriften på hvordan en god førerplass skal være, i alle fall når det gjelder ergonomi. Førersetet har lang sittepute med høyderegulering i forkant, noe som gjør det lett å finne en innstilling som gir god lårstøtte. Seteryggen har dessuten god sidestøtte samtidig som den gir god støtte til korsryggen. Når også venstrefoten har god støtte og rattet kan reguleres i høyden, er det lite å utsette på kjørestillingen. Instrumenter og betjening er enkelt og oversiktlig utformet og fungerer bra, men gir et billig inntrykk. Mazda har også vært sparsomme når det gjelder utstyr.

Lancer har også en behagelig kjørestilling. Førersetet har riktignok ikke regulering av sitteputens vinkel, men har i stedet høyderegulering. Sammen med en forholdsvis lang sittepute, er lårstøtten god også her. Ryggen har god side- og korsryggstøtte og venstrefoten har også god støtte. Instrumenter og betjening er mer forseggjort enn i 323 og fra førersetet gir derfor Lancer et litt mer påkostet inntrykk.

Også Honda har funnet oppskriften til god kjørestilling. Det er faktisk bare støtten til venstrefoten som mangler for at du skal sitte like godt i Civic som i de to konkurrentene. Førermiljøet er oversiktlig og praktisk utformet.

Sikten forover og til sidene er god i alle de tre testbilene, men sikten bakover hindres i Civic av den høye hekken uten at det er noe stort problem.

KOMFORT
Testvurdering:
Civic: 5. Lancer: 3. 323: 2.
Civic har vært langt unna å være den mest komfortable bilen i klassen. Men det var før. Nå har Honda virkelig lagt seg i selene og har kanskje gått litt for langt. Både når det gjelder fjæringskomfort og støynivå briljerer Civic 1.4i S. Hjulopphengene takler alle typer ujevnheter meget overbevisende og behagelig. Støynivået er blitt meget behagelig. Ved kraftig akselerasjon er motoren litt skarp i målet, men ved normal kjøring går den stille.

Lancer når ikke helt opp på Civics nivå når det gjelder fjæringskomfort eller støy. Spesielt skarpe ujevnheter slår hardt, også små og store ujevnheter takles mer kontant enn i Civic. Støynivået er høyere. Det er først og fremst støy fra hjul og vei som dominerer. Selv om støynivået er noe høyere enn i Civic, er det ikke sjenerende, vel og merke så lenge du unngår grov asfalt. På steinete og piggslitt asfalt oppstår det nemlig litt romlestøy.

Det første du legger merke til når du begynner å kjøre 323 er et — i forhold til de to konkurrentene — hardt støybilde. Spesielt på grov asfalt er støyen sjenerende, men også ellers er 323 mer støyende enn Civic og Lancer. Fjæringskomforten er langt fra så god som i Civic og den takler også ujevnhetene fastere enn Lancer.

PLASS
Testvurdering:
Lancer: 5. 323: 5. Civic: 4.
Civic er størst av de tre, men Honda har ikke greid å utnytte dette fullt ut. Med tanke på at Civic er 16,5 cm lengre enn Lancer, er det overraskende liten forskjell når det gjelder innvendig plass. Foran er det stort sett takhøyde og kupébredde som skiller med noen få centimeter. Når det gjelder kupébredde er ikke den til Civics fordel. Den er faktisk 5,5 cm smalere enn 323, men så fremt du ikke er blant de aller kraftigste, er ikke denne forskjellen spesielt godt merkbar for forsetepassasjerene. I baksetet kan derimot kupébredden være mer avgjørende, men her er forskjellene mindre, og det er i alle tilfeller så smalt at tre voksne ikke vil kunne sitte behagelig.

To vil derimot har god plass og best plass i 323. Den har best takhøyde og best benplass. Sitteputen gir ikke like god lårstøtte som i Lancer, men sidestøtten er god. I Lancer er det merkbart mindre avstand mellom for- og baksete, men selve baksetet har en bedre utforming slik at du sitter behageligere. I Civic er takhøyden i baksetet det store problemet for voksne. Er du lengre enn 1,80 m, må du regne med takkontakt. Benplassen er derimot god og du sitter høyere enn i de to konkurrentene.

Nedfellbar bakseterygg er standard og en praktisk løsning selv om lastehøyden i åpningen bak seteryggen er begrenset. Når det gjelder bagasjeplass, er det lite som skiller når det gjelder volum. Det er faktisk lukeåpningen som er mest avgjørende. Civic kommer dårlig ut med bare 41 cm høyde i lukeåpningen. Bredden er derimot god. Lancer har hele 24,5 cm smalere lukeåpning i lastehøyde, men er 5,5 cm høyere enn Civic. Ofte viser det seg at høyden er mer avgjørende enn bredden.

KJØREEGENSKAPENE
Testvurdering:
323: 5. Lancer: 4. Civic: 3.
Etter den svingete delen av testløypa vår, var det ingen som var i tvil om hvilken av de tre testbilene som trivdes best på svingete veier. 323 har en presis styring med god veikontakt, en stram fjærings- og demperkarakteristikk som kommer til sin rett på svingete veier. Den krenger lite, har en liten tendens til understyring når den presses hardt i hårnålsvinger, men er ellers svært nøytral.

Lancer er nærmest 323 og ved normal svingkjøring føles den også kontant og presis i bevegelsene, men når den presses blir den litt for myk foran og understyrer tidligere enn 323. Styringen er lett og presis, men gir ikke like god kontakt med veien som 323.

Om 323 trives og liker litt tempo på svingete veier, gir Civic klare antydninger om at den helst vil kjøres rolig når svingete blir krappe og kommer tett. Uten krengningsstabilisatorer er den myk og krenger merkbart mer enn 323 og Lancer. Det gir dårligere styrerespons og vesentlig dårligere kontakt med veien. Liker du å stå på litt i svingene er dette definitivt ikke riktig bil. Også i vår unnamanøver trives Civic dårlig. Det blir rett og slett for store karosseribevegelser og den holder ikke følge med 323 og Lancer.

323 har ikke ABS-bremser. De må du betale 6.000 kroner for. 323 krever derfor en litt forsiktigere omgang med bremsene. Det er ikke noe å utsette på bremseeffekten, 30 meter bremselengde fra 80 km/t er ikke blant de aller beste, men brukbart i forhold til Civics 31 meter, mens Lancer imponerer med bare 27 meter bremselenge. Civic og Lancer har ABS som standard. Ved kontrollert bremsing er testbilenes bremser lette å dosere.

MOTORER & GEARKASSER
Testvurdering:
Lancer: 4. Civic: 4. 323: 4.
Hondas små motorer er turtallsvillige og går silkemykt, men kanskje med litt hardt lydbilde under akselerasjon. Med den karakteren Civics 1,4-liter har med tanke på både effekt og dreiemoment, er det en nødvendighet at motoren liker turtall. Et kortere femtegear ville gjort mye, hele 37 km/t ved 1000 o/min ødelegger mye og det blir for mye visping med gearspaken. Selve gearskiftet er presist og lett. Når Honda-motoren ikke kvalifiserer for en 5-poenger, skyldes det for lang gearutveksling og at den er litt vel støyende på høye turtall.

Lancer har også en turtallsvillig firer under panseret. Selv om den har en gearkasse med kortere utveksling enn Civic, blir det likevel mye sjalting. Motoren mangler trekk-kraft på lave turtall, men takket være et mer effektivt femtegear oppleves den likevel som forholdsvis fleksibel ved normal kjøring. Lancer har like lett og presist gearskift som sine forgjengere, men den metalliske følelsen er redusert og det gir en mer
robust følelse.

Mazdas 1,5-liter går langt fra så silkemykt som Honda-motoren og har dessuten en hard gange under akselerasjon. 323 har den mest effektive utvekslingen, noe som ikke bare kommer til uttrykk i våre akselerasjonsmålinger. Den er også mest avslappet ved normal landeveiskjøring. 323 har i likhet med de to konkurrentene et lett og presis gearskift.

YTELSER & FORBRUK
Testvurdering:
323: 5. Civic: 3. Lancer: 2.
Våre testbiler har litt forskjellig ytelser. 323, som er billigst av testbilene, har den sterkeste motoren med 90 hk og 134 Nm, Lancer har den svakeste med 75 hk og 108 Nm, mens Civics 1,4-liter har hk-ytelse som er jevnbyrdig med 323s, men mangler litt når det gjelder dreiemoment. Civics 120 Nm kommer dessuten ved et noe høyt turtall.

Mazda-motoren er klart best ute på landeveien. Den krever lite bruk av gearspaken, drar de fleste bakkene på direkten og jobber uanstrengt ned til 50 km/t i femtegear. Civic er raskest under akselerasjon fra stillestående. Honda-motoren er overraskende kvikk bare den får litt turtall å jobbe med og har i det henseende en sportslig karakter, en karakter som ikke harmonerer helt med bilens kjøreegenskaper. Når du får lagt inn det lange femtegearet, roer likevel Civic seg og det er den sedate kjørestilen som overtar. Her er det ikke mye å hente i femtegearet og ved forbikjøringer er tredjegearet obligatorisk.

Selv om Lancers 1,3-liter, takket være en bedre valgt utveksling i femtegear, har mer å rutte med enn Civic, føles den unektelig litt veik. Den har ikke det samme frasparket som Civic når den får litt turtall og er mer følsom for bakker.

Akselerasjonsegenskapene er ikke alene avgjørende for vår vurdering. Trekkkraften ved jevn hastighet er like viktig og her henger hverken Civic eller Lancer med 323. Selv om Lancer har bedre akselerasjon i femtegearet enn Civic, er trekk-kraften omtrent den samme. Det betyr at de må ned i fjerdegear omtrent samtidig og i fjerdegearet har Civic en fordel når de gjelder trekk-kraft. Med last forsterkes forskjellen mellom bilene og Lancer føles i dette selskapet som litt undermotorisert. Civic er heller ikke ideel, men den har mer å rutte med når du legger tredje- og fjerdegear.

Ikke overraskende; på papiret er 323 1.5 mest bensintørst, mens Civic og Lancer går rimeligst. Men det er på papiret. Kjører du på gode hovedveier med moderate stigninger og kan holde deg i femtegearet, stemmer tallene, men kjører du på litt svingete og bakkete veier, hvor 323 drar opp bakkene i femte-gear, mens Lancer og Civic må ned et eller to gear, vil du se at 323 kommer gunstigere ut.

PRISER & UTSTYR
Testvurdering:
Lancer: 5. Civic: 4. 323: 4.
Det er vanskelig å vurdere pris og utstyr. Her er det for subjektive prioriteringer og med en prisforskjell på 20.000 mellom billigste og dyreste testbil, er det til slutt dine personlig ønsker og smak som avgjør.

Lancer og Civic stiller med en rikholdig utstyrsliste som blant annet inkluderer sentrallås, elektriske vindusheiser, elektrisk regulering av sidespeilene, hodestøtter i baksetet, turteller og ABS-bremser, utstyr du ikke finner i 323 1.5 LX. ABS-bremsene vil Mazdaforhandleren ha 6.000 kroner for og vil du ha resten av utstyrspakken, får du foreta en oppgradering til 1.8 GLX. Da får du i tillegg en 116-hesters motor, men prisen er da økt til 201.900 kroner.

Alle testbilene har to kollisjonsputer og oppvarmede forseter. Lancer har dessuten lyktespylere, mens dette er utstyr som eventuelt må ettermonteres på Civic og 323.

Ser vi på balansen mellom pris og utstyr, har Lancer etter vår mening kommet best ut. 323 virker litt for spartansk, mens Civic har litt for stiv pris. Men når du har prutet ferdig er kanskje ikke prisforskjellen så stor lenger?!

LES VIDERE:
- Konklusjon
- Priser og tekniske data


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: