[]
[] [firmabil.no] []

Speedometer-svindel utbredt


Thor Fredrik Sundene
Foto: Bjørn Aslaksen



Bilens kilometerstand bør registreres sentralt ved hvert eierskifte for å få bukt med svindel, mener NAF.

Utbredt

- Dette problemet går igjen, ikke bare i Norge, men i hele Europa, sier juridisk leder André Fimreite i Norges Automobil-Forbund.

Flere ganger har NAF foreslått for Vegdirektoratet at speedometerstand skal registreres hver gang en bil skifter eier. Ved kontroll av bilens papirer kan man taste inn kilometerstanden, og dette kan så enhver bilkjøper sjekke når han vurderer å kjøpe ny bil.

- Motorvognsregisteret er jo offentlig tilgjengelig for alle. Der får man oppgitt de siste eierne av bilen – inntil ti stykker. Vi vet at kjørelengden betyr mye for ”helsetilstanden” på en bruktbil. En verdivurdering går jo på bilens alder pluss kilometerstand, sier Fimreite.

- Vegdirektoratet har flere ganger bare sagt nei til vårt ønske, som kunne redusert faren i betydelig grad for at forbrukeren blir svindlet med kilometerstanden. Forklaringen var først at de ikke hadde plass på skjemaet, men da foreslo jeg at de kunne stryke yrkestittel på selger og kjøper av bilen, så ville det bli plass.

- Hvis årsaken skulle være frykt for å komme i ansvar pga. en eventuell tastefeil, er dette en risiko som de fleste av oss løper i hverdagen. Dessuten vil jo kilometerstanden være fylt ut av kjøper / selger ved omregistrering.

Der står saken i dag. NAF har ikke gitt opp sitt forslag, men vurderer nye utspill.

Komplekst

En vanlig familiebil består av minst 10.000 deler. De kan ha høyst forskjellig levetid. Tunge komponenter, som motor, gearkasse og karosseri, skal gjerne vare bilens levetid.

Typiske slitedeler, som du må regne med å skifte opptil flere ganger i bilens levetid, er bremseklosser og -skiver, eksosanlegg, støtdempere, clutch etc.

NAFs juridiske og tekniske konsulenter behandler tusenvis av telefonhenvendelser og skriftlige klager årlig. Hva er de vanligste problemene og de mest kinkige sakene?

- Spørsmålet vi ofte får fra bileiere er hvor lenge komponenter skal vare, om det er rimelig at de må betale for en reparasjon eller om det er en garantisak, sier de tekniske konsulentene, Dag Edvardsen og Audun Bergerud i NAF.

- Elektronikkproblemer er blant gjengangerne. De fleste biler har jo tre års nybilgaranti, og elektronikken er ment å vare lenger enn det. Da er det bare å ta frem forbrukerkjøpsloven og reklamere i inntil fem år etter kjøpet.

Prøver seg

- Men ofte sier lokale forhandlere eller importører nei til å godta reklamasjon på elektronikken, de prøver ikke sjeldent å si at ”dette er en slitedel”. Eller de sier at ”nå har garantien gått ut, det er ikke mer å hente”. Begge deler er feil.

- Si ikke ja til å dele utgiftene om forhandleren foreslår dette. Bruk heller forbrukerkjøpsloven og retten til fem års reklamasjonsrett, understreker de to NAF-konsulentene.

LES MER OM DINE RETTIGHETER I BLADET BIL NUMMER 8/9-2008


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: