[]
[] [firmabil.no] []

Viktigst – for hvem?


Jon Winding-Sørensen



Spør du GM om hva som er viktigst, 2014-utgaven av Silverado, eller den nye Corvette, er det ikke tvil om hva svaret vil bli. For resten av verden er det derimot, selvfølgelig, Corvetten. Nå er den her.

La meg gå til det vesentlige med en gang. Den nye Corvetten – og vær ikke i tvil, prestasjonsmessig er dette en superbil på linje med det supreste – har fått mindre gummi mot veien enn forgjengeren.

Det betyr sannsynligvis at den kjører, og ikke minst styrer, bedre enn forgjengeren selv om den må gi bort noen prosenter på skid pad’en.

Men hvem har egentlig det noen som helst betydning for, bortsett fra noen få journalister som elsker den slags akademiske øvelser.

Det betyr kanskje også, forhåpentlig, at andre stanser denne utviklingen mot stadig fetere dekk og stadig mer ugrei oppførsel på vanlige veier (de som ikke er helt strykebrettflate).

LES OGSÅ: Vår sniktitt på ny Corvette

En magrere dekkdimensjon betyr også en utfordring for designerne. Er det noe de liker, så er det de mest massive gummivalsene i hvert hjørne.

I dette tilfelle er det, som vi ser av bildene, ikke noe tema. Man kan vanskelig påstå at det er noe forsiktig, frøkenaktig over den nye designen. Om mulig er den enda tøffere enn før.

Spesielt hekken der det er fjernet masse plast, og som er mye mer naken enn det vi er vant til. Noe som også gjør de fire eksosrørene enda mer åpenbare.

Men at den har mistet de karakteristiske, runde baklyktene, vil nok fylle mange Corvette-fora med hat-post i lang tid fremover.

Glemte jeg å nevne dekkdimensjonene? 18 x 8,5 foran og 19 x 10 bak. Samme høyde, men vesentlig smalere enn den utgående sekseren. I tillegg til bedre rattrespons, kan vi nok regne med lavere uavfjæret vekt, lavere luftmotstand og lavere veistøy. Blant mange andre fordeler.

Hele bilen ser vel mindre ut enn forgjengeren - på bildet ser det ut som den har 911-dimensjoner. Men den er adskillig større, ikke minst i akselavstanden.

Litt flere skarpe kanter er med på å bryte opp de store flatene og gir et mer sammentrukket inntrykk. Men ingen er vel i tvil om at dette er en Corvette.

Også denne gangen er bilen bygget på en smart aluminiums-ramme som både er lett og stiv, og man har klart å bytte ut magnesiums-broene til opphengningen, som man fant på den utgående modellen, med tilsvarende i aluminium, og allikevel spare 25 prosent vekt der også.  Godt ingeniørarbeid.

Motoren er den samme 6,2-liters V-åtteren som man finner i den utgående C6, men nå med 450 hk. Dreiemomentet pleier å være det dobbelte av det Euro-motorer presterer ved de lavere turtallene, så vi kan nok regne med et skikkelig drag.

Men vi kan også regne med økonomi. Dersom du ikke trenger mer, slår motorstyreprogrammet inn og gjør motoren om til en V4, inntil du henter frem gassfoten igjen.

Nå er det mye GM ikke har fortalt oss ennå, for eksempel vekten, men hvis vi gjetter på litt under 1500 kg, snakker vi om hk/vekt-forhold bedre enn en Carrera eller de fleste R8.

Nulltilhundre på under 4 kan vi nesten garantere, tror jeg, og produsenten forteller at lenge før man hiver på Z51-trimmingspakken, vil den nye C7-modellen ha samme prestasjoner rundt en bane som den gamle Grand Sport hadde.

Det eneste som er galt med denne bilen som jubileumsmodell, er datoen. Den opprinnelig Corvetten, den som senere ble hetende C1, debuterte den 17. januar 1953. Denne tjuvstartet og debuterte den 14.

Se den på video.


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: