[]
[] [firmabil.no] []

To av ti i motgående kjørefelt


Redaksjonen
Foto: Øivind Skar



En av fem bilførere innrømmer å ha kommet over i motgående kjørefelt, viser en landsdekkende undersøkelse gjort for Statens vegvesen.

Kjell Seim, leder av Statens vegvesens trafikksikkerhetsseksjon i region øst, mener tallene som ble lagt fram under konferansen om distraksjon i trafikken er skremmende, og at det med all tydelighet viser behov for enda mer fokus på hva uoppmerksomhet i trafikken kan føre til.

Inntil nå er det forsket lite på temaet i Norge, men utenlandske undersøkelser viser at uoppmerksomhet eller distraksjon ligger til grunn for mange alvorlige ulykker, forteller Siem.

Dødsulykkesårsak
Siem sier at Statens vegvesens ulykkesanalyserapporter dokumenterer at rundt 20 prosent av dødsulykkene skyldes distraksjon.

– Mørketallene er trolig langt høyere. I dag har vi dessverre få gode metoder som fanger opp uoppmerksomhet eller distraksjon, sier Seim.

Undersøkelsen, foretatt av Opinion i august, viser at de spurte mener at bruk av mobil samt trøtthet, fulgt av leting etter ting i bilen/vesker, lese avisen og taste adresse inn på GPS er det mest farlige i forhold til sikker kjøring.

Farlig telefon
– Det er godt å se at folk har fått med seg hvor farlig mobilbruk i bil kan være. Jeg tror også at vi bør ha enda høyere fokus på trøtthet. Det å være sløv og ukonsentrert bare et lite øyeblikk, kan få katastrofale følger, fortsetter Seim.

I undersøkelsen kommer det fram at personer i alderen 40-49 år oftest har vært utsatt for å komme over i motgående kjørefelt. De yngste (18-29 år) rangerer sminking og at føreren har dårlig tid høyere enn de eldre (50+). De eldre rangerer det å lese avisen samt fluer/veps i bilen høyere enn de yngre.

Ifølge prosjektleder Hans Christian Østrem i Statens vegvesen kan det være vanskelig å forhindre at trafikk kommer over i motgående kjørefelt. Men han sier at du som sjåfør likevel kan ta grep for at du selv ikke havner i motgående kjørefelt.

– Forskning viser at sju av ti ulykker som skyldes distraksjon, har bakgrunn i forhold inne i egen bil. Det betyr at du som sjåfør med relativt enkle grep kan bidra til reduksjon av ulykker, sier Østrem.

Østrem oppfordrer trafikantene i større grad til å planlegge reisen på forhånd.

– Mange sjåfører planlegger ikke turen på forhånd, og regner med at de kan ordne ting underveis inne fra bilen. Da kan det lett oppstå farlige situasjoner. Vårt råd er derfor å planlegge eventuell mobilbruk, bruk av GPS, matinntak, drikke og forholdene for barna før reisen starter, påpeker Østrem.

– Kanskje kunne vi alle bli litt flinkere til ikke å la mobiltelefonen styre hele livet vårt – i alle fall ikke når vi kjører bil, avslutter Hans Christian Østrem.


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: