[]
[] [firmabil.no] []

Hyllest til 240


Jon Winding-Sørensen



En nydelig fotojournalistbok om Norge er nylig utgitt. At den har gamle Volvo 240 i sentrum er en ekstra bonus.

Dette er noe vi trygt kan kalle en alternativ bilbok. 240 Landscapes heter den, og er egentlig mye mer Landskap enn 240 – men allikevel, den solide OBOS-arbeidshesten hører hjemme i dem alle.

Mannen bak heter Helge Skodvin. Han startet som pressefotograf i Bergens Tidende og har gått mer og mer over til kunstfoto og fotodokumentar. Men en gang pressefotograf, alltid pressefotograf.

Han var i Paris, skulle besøke en fotoutstilling, da det smalt i høst. Fikk låne kamera av en kollega fra en annen avis, og plutselig var han på forsidene av hjembyens storavis igjen.

Tema
Men i dag er han meget mer på temaer som «A Moveable Beast» (doku-fotografering fra da de Naturhistoriske samlingene i Bergen stengte for renovering for to år siden. En bildeserie som har gått over hele verden og blitt belønnet med «Årets Dokumentar).

Eller, altså, som på denne 240-serien.

Han beskriver den selv slik: «2 850 000 eksemplarer ble produsert av bilmodellen Volvo 240 i årene fra 1974 til 1993. Bilen ble selveste nasjonalbilen i de nordiske land. 84 287 ble solgt i Norge».

«Jeg har begynt å fotografere disse bilene slik de står parkert rundt omkring: foran et hus, i en oppkjørsel, på en parkeringsplass, i en garasje. Jeg vil med disse bildene vise hvordan vi bor, hvordan det ser ut rundt oss».

240 som lim
«Jeg vil vise det hverdagslige landskapet. Det er et bevisst fravær av mennesker i bildene, men de er alltid til stede representert gjennom tingene de omgir seg med og bruker. Jeg bruker Volvo 240 til å binde dette prosjektet sammen».

«Mer enn noen annen bil står 240 for de norske/ nordiske verdier: det trygge, det trauste, det kjedelige. Firkantet og treig, men solid og til å stole på. Men som for sosialdemokratiet og likhetssamfunnet, så gikk det til slutt dårlig med Volvo 240. I 1993 var det over og ut.»

Hva han ikke sier er at han selv hadde en slik bil da tanken om prosjektet begynte å modnes.     En rød 240 DL, 1982 modell som het Trygve – og som ikke finnes mer. Da boken ble fotografert var transporten en mye nyere Volvo, en XC 70. (I dag dreier det seg om en Superb).

Slow book?
Jeg behøver vel ikke si at dette er en bok jeg nødig ville vært uten. Finnes begrepet Slow Book? Dette er en slik, en man dveler ved.

Og dvel gjerne litt ved det smarte etterordet også – ikke skrevet av Frode Grytten, som han også har jobbet mye sammen med, men av Bjørn Hatterud. En annen vidunderlig original som finner på annerledes ting. 

Han har for eksempel spilt i Norwegian Noise Orchestra og nå sist har han gitt ut en kassett sammen med Anders Gjerde – de kaller seg Brunpølse og fremfører blant annet «Kontaktinformasjonen På Denne Siden Er Hentet Fra Offentlige Registre Og Er Ikke Kvalitetsikret» eller «Takk For Hjelpen Og Vi Beklager Bryderiet».

Språkfarget
Sa jeg original?

Bokkonseptet selv er ganske originalt også. Teksten finnes på tre språk, og du kan velge mellom fire forskjellige farger på omslaget – alle er farger som 240 kom i.

Du har valget mellom oransje eller turkis – da er språket på norsk og engelsk. Velger du gul eller blå, da er den på svensk/engelsk.

Hvis du finner den da. Boken ligger liksom ikke hos alle bokhandlerne.  Jeg vet de har den hos Tronsmo i Oslo og hos KODE eller på Litteraturhuset i Bergen, eller du kan kaste deg på http://store.momentagency.com/product/240-landscapes. 

Definitivt en bok det er verdt å jakte på.

  • 240 Landscapes
  • Helge Skodvin fotograf
  • Journal Forlag
  • 160 sider
  • Isbn nr: 0200000118853
  • Pris, kr. 400,- (Veil.)

PS!
Nå som det stunder mot en viss høytid skylder jeg også å gjøre oppmerksom på Skodvins Facebookside, https://www.facebook.com/helge.skodvin der prosjektet åpenbart heter They Do Know it’s Christmas. Julen kommer aldri mer til å bli hva den var. (Takk og pris).


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: