[]
[] [firmabil.no] []

Saab 9-3 cab (2004-2012)


Redaksjonen



BILTEST: Svensk, sjarmerende og sikker. Det er kjerneegenskapene til Saab 9-3 som cabriolet.

Først publisert i Bil 6-2018.

Historikk
Saab hadde god tradisjon med cabrioleter allerede da andre generasjon 9-3 – NG 9-3, som en del Saab-folk liker å kalle den – ble introdusert i 2002. Cabrioleten ble lansert året etter, med 2004 som første modellår. Dette var fjerde generasjon cabriolet for Saab, etter to ganger 900 og forrige 9-3 – selv om den siste 900 og første 9-3 teknisk var ganske like.

Cab-utgaven av 9-3 har naturligvis mye til felles med 9-3-modeller ellers, og motorer, girkasser og plattform generelt deles mellom alle 9-3-er.

Gjennom de årene NG 9-3 var på markedet fikk den flere oppgraderinger, og spesielt ansiktsløftningen i 2008 er merkbar. Da fikk bilen en helt ny front, med skarpere design. Året før ble interiøret oppgradert med flere GM-generelle detaljer, blant annet klimakontroll og multimedieanlegg. Det siste til glede for de som vil bytte det ut selv – tidligere NG 9-3-modeller har et fiberoptisk anlegg som er langt vanskeligere å gjøre noe med selv.

Kvalitet
En av kjernekompetansene til Saab har i mange år vært turbomotorene, og bensinmotorene med turbo er generelt ganske solid. Oljeskift bør tas hvert år eller hver 10.000 kilometer – hva enn som kommer først – da er mye gjort.

Et kjent problem med 9-3 er knekte fjærer. Let også etter rust i hjulbuer – også vanlig på 9-3. Før kjøp, sørg for å starte motoren når den er helt kald. Fargen på eksosen er en fin indikator på om motoren går som den skal. Blå eller svart eksos tyder som regel på problemer.

Taket opereres elektrisk, og sjekk her at det beveger seg som det skal. Deler til 9-3 er sjeldent noe problem å få tak i – den deler en del understells- og hjul-komponenter med Opel Vectra, blant annet – men deler til cab-taket kan være litt vanskeligere å finne enn andre mekaniske deler. Sjekk også at selve taket er uten rifter og skader. Karosserideler kan også være en utfordring.

Drivlinjer
Som nevnt er turbobensin noe Saab er kjent for, og det gjelder også i 9-3 cab. Akkurat som i 9-3-er ellers bruker cabrioleten de forvirrende motorsymbolene for å indikere effekt. Modellen som heter 1,8t er i realiteten en 150-hesters 2-liters turbo, mens 2,0t er samme motoren med mer effekt (175). For å gjøre forvirringen komplett, kommer 2,0T (legg merke til stor og liten t/T) med 210 hester.

En 2,8-liters turbo-V6 i forskjellige effektutgaver var største motor i 9-3, men generelt ville jeg holdt meg til 2-literne. En 210-hester gir mer enn nok sprut til den kjøringen 9-3 cab innbyr til.

Både manuelle og automatiske girkasser var tilgjengelig. Mange valgte automat i 9-3 ettersom det var en relativt dyr bil, men ikke vær redd for å velge manuelt gir.

9-3 cab ble også levert med dieselmotor, men den passer ikke bilen i nærheten så godt som en bensinturbo.

+/-

+ Fabelaktige seter
+ Kvikke turbomotorer
+ Friske farger (om du tør)
+ Svensk sjarm

- Ikke spesielt sporty kjøremessig
- Krever hyppige oljeskift
- Tilgang på karosserideler
- Fiberoptisk lydanlegg de første årene

Tilbakeblikk

BilNorge 29.9.2008:

- Interiøret er imidlertid fortsatt ergonomisk vellykket og du finner deg raskt til rette bak rattet i de sportslige skinnsetene som denne topputstyrte utgaven blir levert med.

Bil 7/2003:

- Kjører du med taket på, er komforten god, men vindstøyen er merkbart høyere enn SportSedan, uten at det blir ubehagelig

Sikkerhet

***** (fem stjerner)

Saab er kjent for å ta sikkerheten på alvor, og det gjelder også i 9-3 cabriolet. For voksne i forsetene fikk 9-3 cab full pott hos EuroNCAP, og særlig i sidekollisjon utmerket bilen seg positivt. Solide kollisjonsbjelker i dørene får æren for det. Bilen har ikke kollisjonspute til førerens knær, men området under rattet deformerte på en skånsom måte. Fotgjengersikkerheten er som de fleste biler fra denne tiden: Svak.

Konkurrentene

Audi A4
+ Flott interiør, grei plass, gode motorer
- Elektronikkfeil, middels kjøreegenskaper

BMW 3-serie
+ Kjøremaskin, mye utstyr
- Kostbar, image

Lexus IS250C
+ Annerledes, god kvalitet
- Lite utvalg, kostbar

Tekst: Odd Erik Skavold Lystad - Foto: Øivind Skar


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: