[]
[] [firmabil.no] []

Mazdas elektriske eventyr


Øivind Skar



Når Mazda neste år lanserer sin første batterielektriske modell må det være andre kvaliteter enn mye motorkraft, stor batteripakke og lang rekkevidde som gjør den interessant.

Mazda-entusiaster og forhandlere sulteforet på elektrifiserte bilmodeller kan glede seg til 2020. Når på året Mazdas første batterielektriske modell ankommer Norge, vil ikke Mazdas Petter Chr. Grüner Brinch svare på, men EUs innfasing av skjerpede CO2-krav som tar til å gjelde fra 2020 tvinger Mazda til å handle raskt.

Tall fra analyseselskapet JATO viser at Mazdas bilflåte i 2018 i gjennomsnitt slapp ut 135,2 gram CO2/km, mens EU-kravet som gjelder fullt ut fra 2021 er 95 gram/km.

Verdenspremieren på den elektriske Mazdaen finner sted på Tokyo Motor Show i siste halvdel av oktober.

Valgte Oslo
Når dette leses er Mazda i ferd med å pakke sammen etter halvannen uke i Oslo for å presentere – for hele verden med unntak av USA – de tekniske løsningene Mazda har landet på. Teknikken hadde de pakket under skallet på fire eksemplarer av crossovermodellen CX-30, og selv om kjøringen fant sted på litt avsidesliggende veier sør for Oslo, forsøkte ikke Mazda å gjemme seg bort.

Det åpne chassiset som batteripakken, elmotoren og rekkeviddeforlengeren var montert inn i bar tydelig preg av at Mazdas kommende elbil blir rundt 4,40 meter lang.

Særlig mye om bilen er ikke kjent annet enn at den elektrifiserte lesten bærer med seg mye fra kompakte Mazda 3 og CX-30. Sannsynligvis vil kun detaljer skille el-Mazdaen fra CX-30. CX-30 er en 4,40 meter lang crossover, altså en mellomting mellom kombi og SUV.

Ikke CX-30?
Samtidig presiserte så godt som samtlige av Mazdas folk at den kommende elbilen ikke skulle være en elektrisk versjon av CX-30.

Men hvorfor pakke inn teknikken i et CX-30-skall for deretter å fortelle at styringen, oppsettet og kjøreopplevelsen i denne prototypen lå nær opp til produksjonsmodellen? Pressebildene og videoene de har laget får både innpakkingen og Oslo til å framstå fra en glanset side.

Det høres usannsynlig ut at Mazda – som en forholdsvis liten produsent – kan ta seg råd til å utvikle en egen elbilserie så lenge Norge inntil videre er et av de viktigste landene for nettopp denne modellen.

Her er noen kjente data:

* Kun forhjulsdrift
* 35,5 kWh batteripakke
* 140 hk motor
* 265 Nm i moment
* CCS ladeteknologi
* 50 kW hurtigladefart
* 6,6 kW hjemmeladefart
* Ikke én pedals teknologi
* Har «motorlyd»
* Forbruk og rekkevidde ikke oppgitt
* Vil senere kunne leveres med rotasjonsmotordrevet rekkeviddeforlenger

Lite batteri
Det overrasker at Mazda velger å begrense batteripakken til 35,5 kWh og motoreffekten til 140 hk. Dette er på linje med utgående e-Golf og Nissans grunnversjonen av Leaf som begge har maksimal WLTP-rekkevidde på 300 km, og ofte ikke mer enn 200 km i vinterhalvåret.

Mazdas svar til dette er en henvisning til undersøkelser Elbilforeningen foretok i 2017 som viser at 70 prosent av de daglige kjøreturene ikke overstiger 60 kilometer.

Rekkeviddeforlenger
For dem som trenger rekkeviddesikkerhet vil Mazda kunne tilby bilen med rotasjonsmotordrevet rekkeviddeforlenger. Valget av rotasjonsmotor henger sammen med at Mazda har den i egne hyller, at den opptar lite plass i forhold til ytelser, og at motoren lett kan konverteres til å kjøre på gass eller hydrogen.

Det var eksempelvis en hydrogendrevet rotasjonsmotor Mazda (i RX8) viste fram på oljemessen i Stavanger i 2006 og senere kjørte forsøk med i Norge som en del av den norske uttestingen av hydrogen som energibærer for personbiler.

Kun om den er hydrogendrevet vil en kombinasjon av elmotor og rekkeviddeforlenger få alle elbilfordelene i Norge.

Ikke én pedals funksjon
Mazda gjør et stort nummer av at en elektrisk Mazda skal oppføre seg som en vanlig Mazda med tilnærmet lik gassrespons. Den skal eksempelvis ikke stikke av sted som den raketten slik mange elbiler i dag gjør.

Jeg er veldig i tvil om dette argumentet lar seg selge inn i en elbilverden hvor nettopp ytelser oppgis som tungt salgsfremmende. Mazdaen kommer heller ikke med én pedals funksjon som nettopp Nissan og Opel har gjort til viktig kjøpsargument framfor biler som ikke har det.

Hva så med prisen? Den er naturlig nok ukjent, med nevnte e-Golf og 40 kWh Leaf koster fra 280.000 kroner. Det betyr at Mazda må ned på dette nivået om de ikke har andre kort på hånden.

Flere detaljer om elektrisk Mazda leser du i kommende nummer av bladet Bil.


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: