[]
[] [firmabil.no] []

Sinnataggen


Tekst: Petter Knutsen Bjørkelo, Øivind Skar
Foto: Øivind Ska



PRØVEKJØRT: Når knapt noe annet duger, så duger sannsynligvis BMW M8 Gran Coupé Competition.

Først publisert i Bladet BIL nummer 9/2020.

Noen ganger tar livet litt av. Ikke det at BMW M8 Gran Coupé Competition gjør det i fysisk forstand, men følelsene får lett vinger etter dager bak rattet i det ypperste på fire hjul som kommer fra München.

Bilen er også en åpenbar konkurrent til Mercedes-AMG GT 63 4-door Coupé, som vi kjørte i fjor. Begge er store 4-dørs kupeer med alt tenkelig eksklusivt utstyr, begge har høy pris, åtte sylindre og firehjulstrekk, og kun noen få hestekrefter skiller dem.

OVER TO MILL 
Selvfølgelig følger det ikke noe annet krav ved kjøpet, enn lysten til å bla opp 2,5 millioner for en bil med hinsides ytelser, grei plass bak og komfort nok til hele familien, men jeg vil likevel mene det opplagte i også å ha infrastrukturen på plass. Og infrastruktur i denne sammenheng, vil si et krypinn nær Nordsløyfa eller i det minste kort vei til Rudskogen.

Beklager, jeg trekker det med kort vei til Rudskogen eller tilsvarende anlegg umiddelbart tilbake. M8 med 625 hk fra en snerrende 4,4-liters V8 tar deg så raskt dit at kjøreveien – uansett lengde – bare vil oppleves som nytelse og oppvarming før rundetidtellingen starter.

Det beste ved Competition-pakken mener jeg er den flate momentkurven med 750 Nm-skyv allerede fra rundt 1800 omdreininger til tett oppunder 6000, og en girkasse tunet til å skifte raskere for å presse ned akselerasjonstidene.

(saken fortsetter)

EKSOSLYDEN
Det hele starter for øvrig med et fysisk tilstedeværende lydbilde som på morgenkvisten lett vekker naboer uten sans for den slags. Om du derimot har entusiaster i nabolaget, vil de allerede ha vist tommelen opp i vinduet før du rekker å trykke inn knappen som slår av eksoslyden.

Jeg skal denne gang holde meg for god til å beskrive opplevelsen av aktivert eksoslyd i kombinasjon med et par raske nedgiringstrinn inne i lange tunneler. Forrige gang jeg gjorde det og vekket villdyret til et brutalt lydbilde som smalt i tunnelveggene, kom plutselig noen blålys på langt der bak uten at jeg var i nærheten av å bryte 110 km/t-grensen.

KOMPROMISSET
M8 Gran Coupé er, enn så patetisk det kan høres ut, kompromisset for dem som egentlig drømmer om en kjøremaskin i McLaren-divisjonen, mens resten av familien til nød kan strekke seg til BMW M5. M5 i Competition-utgave er jo herlig, men byr samtidig på en ganske polstret kjøreopplevelse som kan taue inntil to tonn, og er uten samme nærhet til underlaget som kupéutgavene av 8-serien.

Det er her kompromisset gjør entré. Som kupé med to dører er M8 tøff og upraktisk, men strukket 23 Gran-centimeter til 5,10 meter og utstyrt med bakdører, så blir den ikke bare til Gran Coupé, men inneholder også beinplass bak, tilstrekkelig takhøyde og bagasjeplass til mer enn det mest nødvendige for familien.

Så bør alle være fornøyde, sportsopplevelsen er ikke bare bevart i sin helhet, men styrket i forhold til M5, også fordi M8 bare tas til Norge i Competition-innpakning, hvilket blant annet innebærer 25 hk ekstra, som med Launch Control tar deg til 100 på 3,2 sekunder og til 200 på 10,6 sekunder.

DYP GRØNN
Competition gjør det også mulig fra BMW Individual å få M8 lakkert i spesialfargen «Oxford Green», en dyp, britiskinspirert grønnfarge i så mange lag at bilen skifter farge med vinkelen på og mengden lys den utsettes for. Ekstraprisen på 60.000 kroner blir på dette nivået som vekslepenger å regne, målt mot det viktige, individuelle uttrykket.

Gran Coupé er altså det tredje familiemedlemmet i denne eksklusive BMW-klubben, etter Coupé og Cabriolet. M-bilene inneholder alt BMW har utviklet av teknisk kunnskap, med særlig vekt på chassisbygging, og som senest ankomne byr M8 Gran Coupé på de aller siste justeringene for å maksimere kjøreopplevelsen.

Naturligvis definerer kritikerne biler som dette inn i gruppen av overføldighetshorn, men som likevel er helt nødvendig for BMW for å vise styrke mot Mercedes-AMG (i dette tilfellet, les AMG 63 S 4 MATIC +), Audi og ikke minst Porsche – og som en maktdemonstrasjon fra tysk bilindustri mot all kjedsomheten som spys ut over verdens veinett.

(saken fortsetter)

TO ANSIKTER
M8 Gran Coupés to ansikter gjør den like mye til bruksbil i hverdagen, til butikken og til barnehagen, like mye som til banebil når behovet melder seg. Det ligger mye voksen glede i å utfordre egne ferdigheter under trygge forhold på arenaer bygd for slike opplevelser.

I hverdagene derimot – det er tross alt flest av dem – er det bare å gli ned i de spesialdesignede og selvfølgelig elektrisk justerbare setene med uttrekkbar sittepute og opplyst logo i bunnen av de elektrisk regulerbare hodestøttene, feste sikkerhetsbeltet med de diskrete M-fargene vevd inn i venstre kant, justere til ønsket kjøreoppsett for motor, chassis, styring og brems (!), velge vanlig firehjulstrekk om et slikt begrep kan brukes på en bil som denne når valgene ellers er 4WD Sport eller bare drift på bakhjulene – og legge i vei.

Min kollega Petter Knutsen Bjørkelo utdyper: M8 Grand Coupé Competition føles som en stor og uoversiktlig bil i trange bygater og i parkeringshuset. Men tar du den med på en svingete landevei, setter motor, gir og understell i sportsligste modus, da krymper bilen dramatisk og du kan kjøre med horn i panna.

DYMANISK
Det er utrolig hvor tight bilen blir og hvor «dynamisk» den føles gjennom kurvene. Du kjenner underlaget greit gjennom rattet, men du kan ikke avgjøre om det er en spissmus eller en velfødd rotte som må bøte med livet under 20-tommerne. De svære keramiske bremsene biter godt, og jevnt når de har fått opp varmen.

To nedsjaltinger med venstre langfinger, dessverre treffer fingeren en girpaddle av plast, V8-erens turtall bjeffer sultent i takt med at girene smetter inn, du skyver to tonn BMW gjennom svingen, legger gassfoten i bakken og to klikk med høyre langfinger (plast igjen – hvorfor ikke aluminium som for eksempel i Giulia Qudrifoglio?), – og du glemmer at denne bilen faktisk er over fem meter lang og egentlig hører til på Autobahn i over 200 km/t i time etter time.

RØDE FAVORITTER
For at du skal slippe å justere oppsettet mer enn nødvendig, legges favorittoppsettet inn på to røde og meget godt synlige hurtigknapper på rattet, M1 på venstre side og M2 på høyde.

Sett i bakspeilet, ser ikke M8 Gran Coupé sinna ut i det hele tatt, men vent til den kjører forbi og du får hekken med fire feite rør servert midt i fleisen, så skjønner du raskt at å yppe seg har liten hensikt.

Diskret eleganse brytes utvendig av muligheten til karbonfibertak og speilhus og alle de små detaljene som hinter om tilvalgsmulighetene. Petter nevnte karbonbremsene, et 87.400 kroners tilvalg, og et must vil mange mene.

(saken fortsetter)

GJENKJENNBART
Diskret look, men med tydelige karbonfiberelementer, preger også interiøret i M8, hvor det meste gjenkjennes fra BMWs øvrige modellprogram. Her er en liten, men sentralt og godt synlig, skjerm med underliggende fysiske knapper for å stille klimaanlegget. Også funksjonene på M-rattet har BMW hentet fra deler av det øvrige modellprogrammet. Forutsigbart og typisk konservativ tysk tenkemåte.

Funksjonshjulet på høyre side av midtkonsollen fungerer godt, og gjør det enkelt å foreta innstillinger på den høyt monterte dashbordskjermen, uten å flytte blikket fra selve kjøringen. Et ganske innholdsrikt headupdisplay eliminerer behovet for å følge med på instrumentskjermen, i hvert fall i dagligdags trafikk.

KONSERTHUSLYD
I likhet med noen andre bilprodusenter, valgte BMW britiske Bowers & Wilkins som samarbeidspartner når de skulle flytte konsertsalen inn i bilen. For ikke bare å løfte lydopplevelsen, men også det visuelle, lyser dørhøyttalerne diskret opp i mørket. Takk og pris for den konservative holdningen som ligger i ikke å fjerne den runde lydvolumjusteringen på dashbordet, slik enkelte andre produsenter har gjort.

Noe minner meg på at når 625 hester skal forflytte tett innpå to tonn bilvekt, så slurper det unna. Ja, og det skal det gjøre. Hva M8 forbruker, kan du lese deg til i spesifikasjonslisten om det interesserer, men husk da at avlat allerede er betalt gjennom en halv million i engangsavgift, og det før jeg nevner momsen på selve bilen.

Petter fortsetter: Dette er en komfortcruiser du kan dundre gjennom Tyskland med. Skulle det dukke opp et alpepass eller to på veien – ja, da kan du forsere dem også i godt driv, og bilen gir deg en underholdende og sportslig opplevelse. Men noen midtmotorisert, 250-hesters to-seter på 1.000 kilo, det er det ikke.

Det sies om BMW, at bilenes underliggende egenskaper gjør at eierne har det bedre og føler seg yngre enn den faktiske alderen tilsier. Jeg tror jeg kan skrive under på det etter å ha møtt M8 Gran Coupé Competition.

VI MENER
Det er utrolig hvor tight bilen blir og hvor «dynamisk» den føles gjennom kurvene.

BMW M8 Gran Coupé Competition

Motor:

4395 ccm, V8, twin turbo

Effekt/moment:

625 hk - 750 Nm

Drivlinje:

8A, firehjulsdrift

0-100 km/t:

3,2 sekunder

Toppfart:

250 km/t (sperret)

Forbruk:

1,12 liter/mil

CO2/NOx:

255 g/km - 13,2 mg/km

Energiforbruk:

97,22 kWt

Mål LxBxH:

510/194/142 cm

Akselavstand:

303 cm

Bakkeklaring:

13,0 cm

Bagasjerom:

460 liter

Egenvekt:

1980 kg

Tilhengervekt:

Glem det

Euro NCAP:

Ikke testet

Garanti:

5 år/200 000 km

Pris fra:

Kr. 2 181 900

Pris testbil:

Kr. 2 584 795

Miljøklasse:

G

OBS! 
Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase


Artikkel fra www.firmabil.no
URL: